Ciasto kruche z budyniem, rabarbarem i malinami

5 (195 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Mamy maj, a wraz z nim przyszedł sezon na rabarbar, to ciasto to wiosenna klasyka, ciasto kruche, słodka masa budyniowa i lekko kwaśny rabarbar w połączeniu z malinami i nutką pomarańczy doskonale się uzupełniają.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka czubata mąki krupczatki
    25 dag masła
    3 jajka
    30 g cukru ze skórką pomarańczową
    1 szklanka drobnego cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki śmietany 18%

    Masa :
    1 litr mleka
    3 budynie śmietankowe
    2 łyżki cukru
    cukier puder do oprószenia

    Nadzienie:
    ½ kg rabarbaru
    10 dag malin
    Skórka otarta z ½ pomarańczy
    2 łyżki cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

5 (195 ocen)

Ciasto kruche z budyniem, rabarbarem i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto 1. Ciasto:

    Na stolnicę lub do dużej michy wsypać mąkę pszenną wymieszaną z krupczatką, dodać proszek do pieczenia, zimne pokrojone masło, wsypać cukier, wbić jajka, dodać śmietanę oraz cukier ze skórką pomarańczową i zagnieść gładkie ciasto.

    Owinąć je folią spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie odkroić 3/4 ciasta i wylepić wyłożoną papierem pergaminowym formę 42/29 cm resztę mniejszej porcji ciasta włożyć z powrotem do lodówki.
  • Masa budyniowa 2. Masa:

    Budynie waniliowe wymieszać z 1 szklanką mleka, resztę mleka zagotować z dwoma łyżkami cukru, następnie wlać mieszankę z proszkiem budyniowym i cały czas mieszając ugotować budyń.
    Lekko ostudzić i jeszcze ciepły wylać na kruchy wylepiony spód. Wierzch wyrównać łyżką .
  • Przed pieczeniem 3. Rabarbar pokroić, wymieszać z otartą skórką z pomarańczy, malinami oraz mąką ziemniaczaną i cukrem, wysypać owoce na budyń, na wierzch pokruszyć resztę schłodzonego ciasta i wstawić do nagrzanego piekarnika do 175* i piec około 45 minut.

    Po upieczeniu studzić przy uchylonych drzwiczkach.

    Oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować