Smaczne, lekkie i kolorowe ciasto na karnawał oraz inne okazje. Bardzo lubiane przez dzieci.
40 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
5 jaj
125 g cukru
100 g skrobi
100 g mąki orkiszowej typ 630
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g słodkiej śmietany
4 listki żelatyny
3 galaretki w różnych kolorach
Na wierzch:
100 g śmietanki
2 listki żelatyny
Ciasto konfetti - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Foremkę 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jaja utrzeć z cukrem na pianę. Skrobię wymieszać z mąką orkiszową i proszkiem do pieczenia, najlepiej przesiać i powoli dosypywać do masy jajecznej. Ciasto przełożyć do foremki i piec w temperaturze 180 stopni( termoobieg 160) 25-30 minut. Po ostygnięciu przeciąć.
2. Galaretki rozpuścić w mniejszej ilości wody niż na opakowaniu i przelać do płaskiego pojemnika. Po zastygnięciu okrągłą foremką do ciastek wyciąć kolorowe kółka. Resztki, które zostały po wycinaniu, pociąć na małe kawałki i dodać do masy, którą przełożymy ciasto.
3. Listki żelatyny namoczyć w wodzie, aż napęcznieją. Rozpuścić w rondelku i dodać odrobinę śmietany, wymieszać, po czym wlać całą śmietanę. Schłodzić i dodać kawałki galaretki.
4. Na biszkopt założyć metalową obręcz i przełożyć masą.
5. Wierzch: namoczoną żelatynę rozpuścić w rondelku, dodać odrobinę śmietanki, zamieszać i wlać całą śmietanę, już nie gotować. Gdy krem lekko zaczyna tężeć, wylać na górę biszkopta i równo rozprowadzić. Udekorować okrągłymi galaretkami i wstawić do lodówki najlepiej na noc, żeby dobrze zastygło. Smacznego!
Komentarze