Ciasto " jabłkowa bajka"

  • wyświetlono: 2428 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Bardzo obiecujące połączenie smakowe. Puszysty biszkopt nasączony cytrynowym ponczem, warstwa jabłek z galaretką i delikatny krem śmietanowo-budyniowy zwieńczony posypką z kokosu. Jedno z lepszych warstwowych ciast. Polecam!

IMG_20190918_121058
  • 16 porcje
  • 100min
  • Łatwy

Składniki

Biszkopt:
5 jaj
¾ szklanki cukru
¾ szklanki mąki tortowej
2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Poncz:
½ szklanki przegotowanej wody
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka rumu

Masa jabłkowa:
1,2 kg winnych jabłek
4 łyżki cukru
2 galaretki agrestowe

Masa budyniowo-śmietanowa:
1 szklanka śmietany kremówki
1 budyń śmietankowy
2 szklanki mleka
2 łyżki żelatyny+ 150 ml mleka
2 czubate łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
20 dag podłużnych biszkoptów
10 dag wiórek kokosowych białych

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto " jabłkowa bajka"

  • Biszkopt1. Biszkopt:
    Białka oddzielamy od żółtek ubijamy na sztywną pianę, pod koniec wsypujemy stopniowo cukier cały czas miksując do uzyskania gęstej lśniącej piany, dodajemy żółtka, miksujemy, wsypujemy przesiane przez sito obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, delikatnie mikserem na najniższych obrotach lub ręcznie mieszamy tylko do połączenia, tak aby nie utracić konsystencji piany.
    Masa ma być puszysta.

    Wylewamy do wyłożonej pergaminem –samo dno blachy o wym 25-30 cm
    Pieczemy 30 minut w temp 170*c. Po upieczeniu studzimy. Wyciągamy z formy na kratkę.
  • Masa jabłkowa2. Poncz:
    Składniki ponczu mieszamy ze sobą.

    Masa jabłkowa:
    Obrane i pokrojone jabłka prażymy w rondelku z cukrem do momentu aż puszczą sok i zaczną się rozpadać, zdejmujemy z ognia
  • Z galaretką3. wsypujemy suche galaretki, mieszamy do rozpuszczenia, odstawiamy
    do wystudzenia.
  • Masa budyniowa4. Masa budyniowo śmietanowa;
    Żelatynę zalewamy 150 ml gorącego mleka, gdy spęcznieje podgrzewamy w kąpieli wodnej aż się całkowicie rozpuści.

    Budyń gotujemy w dwóch szklankach mleka tak jak przepisie na opakowaniu, do gorącego dodajemy rozpuszczoną żelatynę mieszamy do połączenia, zostawiamy do całkowitego wystudzenia-w trakcie tej czynności mieszamy budyń kilkakrotnie aby masa pozostała gładka.
    Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę, dodając w trakcie miksowania cukier puder, oraz po łyżce zimnego budyniu aż do uzyskania puszystego kremu.
  • Złożenie ciasta5. Złożenie ciasta:
    Biszkopt przekładamy z powrotem do blaszki, nasączamy równomiernie ponczem, wykładamy tężejącą masę jabłkową, na jabłkach rozkładamy podłużne biszkopty, wykładamy masę śmietanowo-budyniową, posypujemy wiórkami. Ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.

    Słodkich wypieków!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latozimaCiastojabłkaurodzinysłodkościna słodkoMama mnie nauczyłamasa budyniowagalaretkiwiosnajesieńciasto z jabłkamiDzień MatkiPoczęstunekimieninychrzcinysmaczne ciastoświąteczne ciastaweselaprzekładane ciastokomuniewiosenne ciastoprzepis_miesiąca1000warstwowe ciastobiszkoptowe ciastociasto z kremem

Komentarze

Podobne przepisy

Fantazja śliwkowo-jabłkowa

Dodane przez: honka cooking

Ciasto fantazja śliwkowo-jabłkowa

Pyszne jesienne ciasto pełne smaków...

ŁATEK

Dodane przez: jolinka

Ciasto z masą jabłkową

Mój pomysł na delikatne ciasto...

Ciasto jabłkowe

Dodane przez: Świeca Urszula

Ciasto jabłkowe

To oryginalne ciasto zaskoczy wszystkich...

Ciasto jabłko

Dodane przez: Konto nieaktywne

Ciasto jabłkowe

Proste i szybkie ciasto które wszystkim...

Ciasto poezja jabłkowo-kokosowa

Dodane przez: agatab

Ciasto poezja jabłkowo-kokosowa

Ciasto może wygląda na "skomplikowane",...

Ciasto orzechowo-jabłkowe

Dodane przez: AnetaJ

Ciasto orzechowo-jabłkowe

Szybkie i łatwe w przygotowaniu...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE