Ciasto kokosowo - makowe z cytrynowym kremem pod aromatycznym lukrem

5 (3 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tak przygotowane ciasto znika w oka mgnieniu , i nie jest ważne czy to śniadanie czy podwieczorek :) Smaczne kokosowo - makowe ciasto skrywa w sobie warstwę dżemu brzoskwiniowego , warstwę krem cytrynowego , a wierzch to lukier .

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    4 jajka+4 białka
    200 g. wiórków kokosowych
    150 g. maku
    100 g. cukru
    3-4 krople olejku migdałowego
    szczypta soli
    Krem:
    400 ml. mleka 3,2%
    200 ml. soku z cytryny
    2 budynie cytrynowe , każdy po 40 g.
    200 g. masła
    3/4 szklanki cukru
    Lukier:
    sok z 1 cytryny
    ok. 1 szklanka cukru pudru
    Dodatkowo:
    ok. 200 g. dżemu brzoskwiniowego
    blaszka wyłożona papierem do pieczenia 24 cm . x 29 cm.
    dekoracja wedle uznania - u mnie kokos, posypki cukrowe , czereśnie z syropu
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto cytrynowe Desery

Ciasto kokosowo - makowe z cytrynowym kremem pod aromatycznym lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto kokosowo - makowe z cytrynowym kremem pod aromatycznym lukrem 1. Białka ubijam na sztywno z solą , dodaje cukier , miksuję , dodaję żółtka , miksuję mikserem na mniejszych obrotach , dodaję mak zmieszany z kokosem , delikatnie mieszam łopatką . Ciasto przekładam do formy , piekę ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni . Ciasto studzę .
  • Ciasto kokosowo - makowe z cytrynowym kremem pod aromatycznym lukrem 2. Sok z cytryny mieszam z mlekiem , połowę płynu doprowadzam do zagotowania , wlewam pozostały płyn zmieszany z budyniem i cukrem , gotuję budyń . Budyń studzę . Masło miksuję na puch , ciągle miksując dodaję po łyżce wystudzony budyń do uzyskania puszystego kremu .
  • Ciasto kokosowo - makowe z cytrynowym kremem pod aromatycznym lukrem 3. Ciasto przekrawam na pół , pierwszy placek smaruję dżemem .
  • Ciasto kokosowo - makowe z cytrynowym kremem pod aromatycznym lukrem 4. Na dżem wykładam krem , smaruję po całości , przykrywam drugim plackiem , lekko dociskam .
  • Ciasto kokosowo - makowe z cytrynowym kremem pod aromatycznym lukrem 5. Sok z cytryny ucieram z cukrem pudrem , lukrem polewam ciasto , smaruję po całości . Ciasto posypuję kokosem, wstawiam do lodówki na ok. dwie godziny . Przed podaniem dekoruje posypkami cukrowymi , czereśniami z syropu .

Porady

Masło najlepiej jak ma temperaturę identyczną jak budyń , inaczej krem może się zważyć .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiórki kokosowe Mak Cytryna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować