Pomarańczowo-makowe ciasto pod gwiazdami

  • wyświetlono: 1217 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Ciasto które pachnie pomarańczami, czekoladą i makiem. Jest lekkie, delikatne i na pewno szybko zniknie ze stołu. Budyń pomarańczowy ze świeżych pomarańczy jest przepyszny.

mysza75
  • 20 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

biszkopt makowy:


4 jajka wielkość M

4 łyżki cukru trzcinowego

50 g maku mielonego

3 łyżki płaskie mąki tortowej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


masa pomarańczowa:

1 litr soku z pomarańczy świeżo wyciśnięty /około 1,70 kg owoców/

3 budynie waniliowe bez cukru

3 łyżki cukru trzcinowego


pianka:

500 ml śmietany kremówki 36 %

1 puszka mandarynek w syropie

2/3 opakowania galaretki pomarańczowej


czekolada gorzka do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Pomarańczowo-makowe ciasto pod gwiazdami

  • 1. Jajka wyjmuję wcześniej z z lodówki żeby miały temperaturę pokojową. Białka ubijam na sztywno, dodaję stopniowo po łyżce cukru i dalej ubijam, i kolejna łyżka jak poprzedni rozpuści się. Na końcu dodaję żóltka i już tylko mieszam mikserem do połączenia składników. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewam i łącze z makiem. Dodaję do jajek i mieszam delikatnie od spodu łyżką. Formę o wymiarach 24X24 cm jej dno wykładam papierem do pieczenia. Wylewam masę makową. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dół na 20 minut. Biszkopt studzę.


    Masa pomarańczowa:

    Z pomarańczy wyciskam sok. W jednej szklance soku rozrabiam budyń a resztę soku z cukrem zagotowuję w garnku. Do gotującego soku wlewam budyń i mieszam, chwilę gotuję. Gorący krem wylewam na biszkopt i odstawiam do przestygnięcia.


    Pianka:

    Śmietanę kremówkę ubijam na sztywno. 1/2 szklankę syropu z mandarynek zagotowuję i rozpuszczam w nim galaretkę. Przestudzoną wlewam do śmietany. Na krem pomarańczowy wylewam połowę śmietany, układam cząstki mandarynek i wylewam resztę śmietany. Kilka mandarynek zostawiam do dekoracji. Wstawiam ciasto do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem dekoruję startą czekoladą gorzką. Z papieru wycięłam szablon gwiazdek i w ten sposób powstały gwiazdy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

CiastopomarańczamakmandarynkiświętaBoże narodzienie

Komentarze

Podobne przepisy

ciasto makowe

Dodane przez: karolinajedynak24

CIASTO MAKOWE

bardzo proste i smaczne ciasto...

Kostka makowo pomarańczowa na biszkopcie

Dodane przez: bienpyt

Kostka makowo pomarańczowa na biszkopcie

Bardzo aromatyczne ciasto – makowo-pomarańczowe...

Ciasto makowo kokosowe

Dodane przez: Bo-Bożena

Ciasto makowo-kokosowe

Puszysty biszkopt , aksamitna masa...

Ciasto pomarańczowe

Dodane przez: Krystyna32

Ciasto pomarańczowe

Delikatne i pyszne ciasto.

Ciasto pomarańczowe

Dodane przez: danusia19671

Ciasto pomarańczowe

Ciasto które kusi kolorem i smakiem,...

Babka makowo-pomarańczowa

Dodane przez: Magster

BABKA MAKOWO-POMARAŃCZOWA

Przepyszna babeczka, wilgotna do...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE