Wilgotne ciasto mocno cytrynowe. Wierzch pokryty jest cytrynową polewą.
55 min
Składniki:
Ciasto:
120 g miękkiego masła
1 szklanka cukru
1 cytryna
150 m jogurtu naturalnego
3 duże jajka
2 łyżeczki z lekkim czubkiem proszku do pieczenia
200 g mąki pszennej
Polewa:
30 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
Ciasto cytrynowe z polewą cytrynową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cytrynę sparzyć wrzącą wodą, zetrzeć skórkę na drobnej tarce. Wycisnąć sok (powinno wyjść ok. 1/4 szklanki - ok. 60 ml).
2.Do masła dodać cukier, zmiksować. Dodać startą skórkę i sok z cytryny, jajka, jogurt, proszek do pieczenia i mąkę, zmiksować na jednolitą masę. Wyłożyć do formy keksowej o wymiarach 8x27 cm (mierząc po dnie). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 45 minut. Ostudzić.
3.Do miski włożyć masło, dodać cukier puder i sok z cytryny. Łyżką wymieszać na jednolitą masę (można użyć miksera). Wyłożyć na ostudzone ciasto, rozsmarować. Posypać dowolną posypką.
Porady
Wierzch ciasta zamiast pokrywania go polewą cytrynową można posypać cukrem pudrem.
Komentarze