Ciasto cytrynowe z polewą cytrynową

4.48 (162 ocen)

  • 55 min

Wilgotne ciasto mocno cytrynowe. Wierzch pokryty jest cytrynową polewą.

  • 55 min

Składniki:

  • Ciasto:
    120 g miękkiego masła
    1 szklanka cukru
    1 cytryna
    150 m jogurtu naturalnego
    3 duże jajka
    2 łyżeczki z lekkim czubkiem proszku do pieczenia
    200 g mąki pszennej

    Polewa:
    30 g miękkiego masła
    3/4 szklanki cukru pudru
    2 łyżki soku z cytryny
Wystaw ocenę:

4.48 (162 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto cytrynowe Desery

Ciasto cytrynowe z polewą cytrynową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cytrynę sparzyć wrzącą wodą, zetrzeć skórkę na drobnej tarce. Wycisnąć sok (powinno wyjść ok. 1/4 szklanki - ok. 60 ml).
  • 2. Do masła dodać cukier, zmiksować. Dodać startą skórkę i sok z cytryny, jajka, jogurt, proszek do pieczenia i mąkę, zmiksować na jednolitą masę. Wyłożyć do formy keksowej o wymiarach 8x27 cm (mierząc po dnie). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 45 minut. Ostudzić.
  • 3. Do miski włożyć masło, dodać cukier puder i sok z cytryny. Łyżką wymieszać na jednolitą masę (można użyć miksera). Wyłożyć na ostudzone ciasto, rozsmarować. Posypać dowolną posypką.

Porady

Wierzch ciasta zamiast pokrywania go polewą cytrynową można posypać cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować