Ciasto z kremem cytrynowym

4.47 (184 ocen)

  • 2 godz.

Lekkie, orzeźwiające i mega cytrynowe ciasto - ilovebake.pl

  • 2 godz.

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

    280 g mąki tortowej

    280 g cukru pudru

    280 g masła lub margaryny

    5 jajek

    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ( czubata )

    2 łyżki mleka

    szczypta soli



    SKŁADNIKI NA KREM CYTRYNOWY:

    1/2 szklanki soku z cytryny ( 2 duże i mocno dojrzałe cytryny )

    skórka otarta z 1 cytryny

    85 g masła

    1/2 szklanki cukru

    2 całe jajka

    2 żółtka

    szczypta soli



    SKŁADNIKI NA KREM Z BITEJ ŚMIETANY:

    250 ml śmietanki 36 % lub 30 %

    2 czubate łyżki cukru pudru

    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.47 (184 ocen)

Ciasto z kremem cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temp. pokojowej. Do masła lub margaryny dodajemy przesiany cukier puder i miksujemy na tzw. puch. Dodajemy po jednym jajku nie przerywając miksowania. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz solą. Dodajemy do wcześniej miksowanej masy i łączymy. Pod koniec dodajemy 2 łyżki mleka, łączymy. Tortownicę o śr. 26 cm wykładamy papierem do pieczenia ( u mnie silikonowa ze szklanym dnem ), przekładamy surowe ciasto i pieczemy przez ok. 50 min w temp. 180 C do tzw suchego patyczka. Ciasto po upieczeniu przez 15 min. studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Po tym czasie ciasto wyciągamy delikatnie z formy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

    Do żaroodpornej miseczki przekładamy wszystkie składniki potrzebne do wykonania kremu cytrynowego. Miseczkę ustawiamy nad rondelkiem z lekko gotującą się wodą i cały czas mieszając podgrzewamy, aż wszystkie składniki się ze sobą połączą ( nie wolno doprowadzić do wrzenia, ponieważ jajka nam się zetną ). Od momentu połączenia podgrzewamy mieszaninę na średnim ogniu. Masa powinna zrobić się gęsta po około 10 min. Przygotowany krem owijamy folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

    Zimną śmietankę łączymy ze szczyptą soli i ubijamy, aż masa będzie gęsta i sztywna. Pod koniec ubijania dodajemy przesiany cukier puder i ponownie chwilę miksujemy.

    Gotowy biszkopt przekrawamy tak, aby powstały nam dwa blaty. Na jeden nakładamy ubitą śmietankę, zostawiając ok. 2-3 cm wolnej przestrzeni od krawędzi ciasta ( inaczej podczas krojenia masa może wydostać się poza biszkopt ). Następnie dokładnie tak samo nakładamy krem cytrynowy i przykrywamy drugim blatem biszkoptowym. Ciasto odstawiamy na min. kilka godzin do lodówki, aby masy stężały.

Porady

Ciasto przed podaniem oprószamy cukrem pudrem i kroimy ostrym nożem najlepiej z piłką ( tzw. nóż do chleba ).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Bita śmietana Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować