Ciasto kokosowe z dżemem wiśniowo-jagodowym

4.46 (149 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne ciasto kokosowe z kwaskowym dżemem to idealna propozycja na letnie słodkie co nieco, szybkie w wykonaniu, polecam

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Spód:
    ½ kostki masła
    2/3 szklanki mąki
    ½ szklanki cukru
    2/3 szklanki wiórek kokosowych
    3 żółtka
    1 słoik dżemu z kwaśnych owoców porzeczek, agrestu, malin, wiśni ( u mnie jagodowo-wiśniowy)

    Góra:
    3 białka
    ½ szklanki cukru
    ½ szklanki wiórek kokosowych
Wystaw ocenę:

4.46 (149 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Beza Dżemy Jajko

Ciasto kokosowe z dżemem wiśniowo-jagodowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy do miseczki dodajemy do niej wiórki kokosowe, cukier i pokrojone masło. Za pomocą siekaczki lub dłońmi rozcieramy w palcach składniki tak aby powstała kruszonka.

    Kiedy składniki będą mieć grudkowatą konsystencję wbijamy żółtka i łączymy wszystkie składniki.

    Ciasto będzie bardzo lepkie (takie ma być ), dlatego najlepiej założyć rękawiczkę i wylepić nim, małą tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia.

    Białko ubijamy w raz cukrem na puszystą pianę. Kiedy piana będzie już mocno ubita, dodajemy wiórki kokosowe – mieszamy.

    Na wylepiony spód ciasta nakładamy dżem. Dżem przykrywamy ubitą pianą z wiórkami. Ciasto wstawiamy na 25-35 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

    Po upieczeniu ciasto zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

    Następnie kroimy na kawałki i serwujemy np. w towarzystwie filiżanki aromatycznej kawy, smacznego ;D
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować