Kokosowe ciasto z dżemem

4.5 (164 ocen)

Zapraszam:)

Składniki:

  • Ciasto:
    100 g cukru
    3 jajka
    80 dag margaryny tortowej
    150 ml mleka
    150 g mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa:
    2,5 szklanki wiórków kokosowych
    500 ml mleka
    6 łyżek cukru
    ¾ torebki budyniu waniliowego
    Dodatkowo:
    ¾ słoika dżemu wiśniowego
    115 g herbatników
    Polewa:
    100 ml śmietanki 30%
    100 g czekolady gorzkiej

    Tortownica 22 cm
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Desery Przetwory Dżemy Herbaty

Kokosowe ciasto z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-15axu1u 1. Ciasto:
    Margarynę roztopić i ostudzić. Mleko delikatnie podgrzać. Mąką przesiać z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić na puch z cukrem.
  • image-0ujpsko 2. Dodać ostudzoną margarynę oraz letnie mleko.
  • image-0vexdo1 3. Do mokrych składników dodać mąkę i wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy i piec w 180 st 25 minut. Ostudzić.
  • image-0ybplu5 4. Masa:
    Budyń ugotować w 300 ml mleka i ostudzić. Wiórki kokosowe zalać mlekiem wymieszanym z cukrem i ponownie dobrze wymieszać. Następnie dodawać po łyżce budyń i mieszać do uzyskania gęstego kremu.
  • image-1y4kmu2 5. Herbatniki zmielić w blednerze a następnie wymieszać z dżemem.
  • image-0ow3yp8 6. Na zimne ciasto wyłożyć masę z dżemu i herbatników. Wyrównać. Następnie wylać masę kokosowa i ponownie wyrównać. Odłożyć do lodówki na 3-4 godzin
  • 7. Polewa:
    Do rondelka przelać śmietankę i dodać kawałki czekolady, pogrzewać do roztopienia czekolady cały czas mieszając, aby masa się nie przypaliła. Ostudzić i wylać polewę na ciasto. Udekorować perełkami. Schłodzić. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Herbatniki Masa budyniowa Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować