Ciasto z dżemem

4.25 (269 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tanie, szybkie i proste ciasto pachnące dżemem i cynamonem. Do wykonania w 15 minut plus pieczenie. Idealne na podwieczorek lub dla niespodziewanych gości. Polecam upiec :)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki tortowej
    2 jajka
    4-5 łyżek dżemu z czarnej porzeczki
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mleka
    pół szklanki oleju
    2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
    1 łyżka kakao
    1 łyżka mielonego cynamonu
Wystaw ocenę:

4.25 (269 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Ciasta Desery Dżemy

Ciasto z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto. 1. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Wlewamy olej i mleko, dodajemy dżem i chwilę miksujemy. Następnie wsypujemy sypkie składniki i dokładnie miksujemy.
  • Do pieczenia. 2. Ciasto przekładamy do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.
  • Upieczone. 3. Ciasto pieczemy około 45-50 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone studzimy i wyjmujemy z foremki.
  • Smacznego. 4. Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Według uznania ciasto można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego.

Porady

Zamiast dżemu możemy użyć powidło śliwkowe. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Ciasto można oprószyć cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować