Drożdżówki z dżemem jagodowym

4.5 (144 ocen)

Proste, okrągłe drożdżówki z nadzieniem jagodowym i kruszonką. Warto się o nie pokusić, kiedy nie ma świeżych jagód. Idealne na pyszny początek dnia.

Składniki:


  • 3 szklanki mąki pszennej
    25g drożdży
    1/4 szklanki cukru
    1 szklanka mleka
    2 żółtka
    1 jajko
    75g masła
    słoiczek dżemu jagodowego
    KRUSZONKA:
    1/2 szklanki mąki
    1/4 szklanki cukru
    50g masła
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Drożdżówki z dżemem jagodowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować kruszonkę, rozcierając wszystkie składniki w miseczce. Wstawić do lodówki.
  • 2. Sporządzić zaczyn z drożdży, łyżki cukru i ćwierć szklanki ciepłego mleka (pobrane z podanych składników) Odstawić w ciepłe miejsce na 10min. Masło rozpuścić. Do zaczynu dodać przesianą mąkę, pozostały cukier i ciepłe mleko. Jajko roztrzepać z żółtkami, odlewając 2 łyżki do posmarowania. Również wlać do zaczynu. Zagnieść ciasto i dodać przestudzone masło. Wyrabiać, aż ciasto wchłonie całkowicie płyn. Odstawić w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość (ok 1 godz.)
  • 3. Krótko zagnieść jeszcze raz ciasto. Zrolować i pociąć na równe części. Każdą kulkę ciasta spłaszczać w środku literatką. Nakładać rozmieszany dżem jagodowy. Do odlanych jajek dodać łyżkę mleka i posmarować pędzelkiem drożdżówki. Posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180*C na ok 15min. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować