Ciasto ,,Kawoszek''

4.5 (165 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Lubicie ciasta o smaku kawy? Ja uwielbiam. I stwierdziłam, że zbyt rzadko je piekę. Ciasto w każdej swej warstwie ma kawę cappuccino, samej kawy cappuccino pić nie lubię ( wolę czarną ), ale w cieście uwielbiam. Biszkopt, krem, pianka i dekoracja z biszkopcików to idealne połączenie. Ciasto jest troszkę pracochłonne, ale też łatwe w wykonaniu i na pewno uda się każdemu. Spróbujcie koniecznie, a ja zapewniam, że będziecie zachwyceni, tak jak ja. Zapraszam :)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 duże jajka
    pół szklanki cukru
    pół szklanki mąki tortowej
    pół szklanki mąki ziemniaczanej
    pół szklanki kawy cappuccino o smaku śmietankowym
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem:
    500 ml mleka
    25 dag masła lub margaryny
    2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
    2 kopiaste łyżki cukru pudru
    7 kopiastych łyżek kawy cappuccino o smaku śmietankowym

    Pianka:
    330 ml śmietanki kremówki 30 %
    cukier puder do smaku
    5 łyżek kawy cappuccino o smaku śmietankowym
    2 kopiaste łyżki żelatyny spożywczej
    5 łyżek gorącej wody

    Dodatkowo:
    około 15 dag okrągłych biszkoptów
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Ciasto ,,kawoszek'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i kawę, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 25 -30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony i studzimy.
  • 2. Krem budyniowy: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy aż krem będzie puszysty. Na koniec wsypujemy kawę i dokładnie ucieramy. Krem rozsmarowujemy na biszkopcie.
  • 3. Pianka: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, kawę i cukier puder do smaku i dokładnie ubijamy, na koniec dodajemy przestudzoną i płynną żelatynę i dokładnie ubijamy. Piankę wykładamy równomiernie na kremie. Na piankę w równych rzędach układamy biszkopty.
  • 4. Chłodzenie: Tak wykonane ciasto wkładamy do lodówki do stężenia na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  • 5. Podanie: Gotowe ciasto kroimy tak, żeby w każdym kawałku był biszkopt i podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Zamiast kremówki można ubić 2 śmietanki typu ,, Śnieżka '' w 350 ml zimnego mleka. Ciasto można pokroić na około 30 kawałków. Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm. Można użyć kawy cappuccino o dowolnym smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Kawa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

coca cola

To może cię zainteresować