Ciasto karpatka

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne ciasto z delikatnym kremem, do popołudniowej kawy :)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • na krem:

    mleko 500 ml
    masło lub margaryna 20 dag
    krem karpatka w proszku 25 dag

    na ciasto:

    woda 250 ml (1 szklanka)
    margaryna 125 gram
    jaja kurze 5 szt.
    mąka pszenna 150 gram (1 szklanka)
    proszek do pieczenia pół łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Karpatka Ciasto

Ciasto karpatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • krem 1. Wykonanie kremu:

    W 200 ml mleka mieszamy zawartość torebki, pozostałe 300 ml mleka zagotowujemy. Do gotującego mleka wlewamy rozprowadzony w 200 ml mleka karpatkę w proszku. Całość gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia (około 3 minuty) energicznie rozcierając ewentualne grudki. Studzimy masę. Wystudzoną masę przekładamy do misy miksera i miksujemy, stopniowo dodając miękki tłuszcz. Po dokładnym zmiksowaniu mamy gotowy krem.
  • Ciasto karpatka 2. Wykonanie ciasta:

    Zagotowujemy wodę z tłuszczem, dodajemy mąkę. Grzejemy na małym ogniu (około 1 minuty) energicznie rozcierając masę. Masę studzimy i przekładamy do misy miksera. Do ostudzonej masy dodajemy proszek do pieczenia, wbijamy kolejno jajka i miksujemy na najwyższych obrotach przez 5 minut. Zmiksowaną masę dzielimy na dwie części.
  • Ciasto karpatka 3. Połowę masy rozprowadzamy cienką warstwę na wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką blasze o wymiarach 25 x 35 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza (bez termoobiegu) i pieczemy przez 5-10 minut (U mnie w piekarniku piekło się 6 minut). Po 10 minutach pieczenia zmniejszamy temperaturę do 200 stopni Celsjusza (bez termoobiegu) i pieczemy jeszcze około 20 minut (u mnie piekło się 12 minut), do uzyskania złotego koloru.
  • Ciasto karpatka 4. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika po 10 minutach. Drugą połowę ciasta pieczemy tak samo.
  • Ciasto karpatka 5. Upieczone i wystudzone ciasto przekładamy kremem i posypujemy po wierzchu cukrem pudrem.
  • Ciasto karpatka 6. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
  • Ciasto karpatka 7. Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować