Karpatka na kruchym spodzie z ananasem i dżemem

4.51 (180 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne ciasto , doskonałe na co dzień i od święta . Bardzo kruchy spód w towarzystwie ananasa i dżemu pokrył kem na soku z ananasa oraz ptysiowa góra:))) Znika w locie , dokładka oczywiście mile widziana - w końcu to duża blacha ciasta:)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    1 szklanka mąki ziemniaczanej
    2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru pudru
    250 g. margaryny
    1 cukier waniliowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 puszka ananasa - 565 g.
    1 dżem z czarnej porzeczki - 280 g.
    Krem:
    3 szklanki soku z ananasa
    3/4 szklanki cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    1 masło roślinne
    Ciasto ptysiowe:
    125 g. margaryny
    1/4 szklanki wody
    1/2 szklanki mąki pszennej
    szczypta soli
    3 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Dodatkowo:
    blaszka wyłożona papierem do pieczenia - 24 cm . x 38 cm .
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.51 (180 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Karpatka Desery Ciasto

Karpatka na kruchym spodzie z ananasem i dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Karpatka na kruchym spodzie z ananasem i dżemem 1. Zmieszane mąki , proszek do pieczenia , cukier waniliowy i cukier puder , margarynę, zagniatam . Ciasto dzielę na pół. Jedną połowę ciasta wałkuje , wykładam spód blaszki , ciasto smaruje dżemem , na dżemie układam pokrojonego w kostkę , odsączonego ananasa . Całość posypuję porwaną na kawałeczki drugą częścią ciasta . Piekę ok. 30 minut w temperaturze 190 stopni . Ciasto studzę .
  • 2. 2 szklanki soku doprowadzam do zagotowania , wlewam resztę soku zmieszanego z mąką i cukrem , gotuję budyń , studzę . Masło ucieram na puch , dodaję po łyżce budyniu , ucieram do uzyskania puszystego kremu .
  • Karpatka na kruchym spodzie z ananasem i dżemem 3. Wodę , margarynę , sól doprowadzam do zagotowania , wsypuję mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia , mieszam energicznie aż masa się zaparzy , masę studzę . Masę miksuję , dodając po jednym jajku . Jednolitą masę przekładam do blaszki , wyrównuje , piekę ok. 35 minut w temperaturze 190 stopni . Ciasto studzę .
  • 4. Na kruche ciasto wykładam krem , krem nakrywam ciastem ptysiowym , dociskam lekko . Ciasto wstawiam na godzinę do lodówki , posypuję cukrem pudrem .

Porady

Robiąc krem , należy dopilnować aby budyń miał taką sama temperaturę jak masło , inaczej może się rozwarstwić . Podczas pieczenia ciasta ptysiowego nie należy otwierać piekarnika , ciasto nam opadnie , nie wyrosną góry .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować