Dziś kończę okrągłą sumę urodzin a tak szczerze to 50 - pięćdziesiątkę z tej właśnie okazji upiekłam dla rodziny i gości przepyszne ciasto przełożone bitą śmietaną oraz swoją polewą kakaową
30 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
składniki na ciasto :
6 jajek rozmiar M,
2,5 szklanki cukru,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżeczka sody,
2 szklanki maślanki,
1,5 szklanki oleju,
4,5 szklanki mąki pszennej,
1 łyżeczka aromatu migdałowego,
2,5 łyżki kakao
masa z bitej śmietany :
2 kartoniki śmietanki 30 %,
2 opakowania ŚMIETANEX 12 g każde
dodatkowo :
3/4 kubka marmolady różanej kubek 590 g
polewa kakaowa :
Ciasto kakaowe z bitą śmietaną i polewą kakaową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zmiksować jajka z cukrem na puszystą masę, dodać resztę składników i także zmiksować do połączenia się składników, po zmiksowaniu dodać kakao i także zmiksować
2.Przygotowane ciasto przelać do blaszki 35/25 wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 1 godzinę i 20 minut do tak zwanego suchego patyczka
3.Ostygnięte ciasto podzielić na dwa blaty, górny blat górą ułożyć w blaszce ku dołowi a następnie posmarować go marmoladą. Następnie ubić śmietankę ze ŚMIETANEXEM nie za długo aby nie powstało masło
4.Na ciasto z marmoladą wyłożyć przygotowaną śmietanę wyrównując jej wierzch, na całość położyć dolny blat ciasta docisnąć go do śmietany. I wtedy przygotować polewę do kubka dodać wszystkie składniki łącznie z gotowaną wodą i wymieszać ( nie gotować i nie podgrzewać ! )
5.Przygotowane ciasto oblać przygotowaną polewą i można udekorować wiórkami lub kto czym woli. gotowe wstawić do lodówki aby wszystko się związało. Dokładny przepis znajduje się na moim blogu
Komentarze