Kakaowe ciasto z bitą śmietaną

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Mięciutkie ciasto,idealne do kawy.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    4 jajka
    pół szklanki cukru
    pół szklanki mąki ziemniaczanej
    1 szklanka mąki pszennej
    pół kostki masła lub margaryny (12,5 dag )
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao

    Polewa:
    3 łyżki kakao
    3 łyżki cukru
    3 łyżki masła lub margaryny
    niewielka ilość gorącej wody

    Bita śmietana:
    1 szklanka śmietany kremówki 30%
    cukier puder do smaku

    Dodatkowo:
    dowolne dekoracje ( u mnie maliny i czekoladowa posypka )
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Ciasta Do kawy Desery

Kakaowe ciasto z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło stopić i przestudzić.
    Jajka wbić do miski i ubić z cukrem na puszystą masę.Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao.Mąki dodać do jajek ,wlać masło i dokładnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm,wyłożonej papierem do pieczenia.Piec około 30 minut.,w temperaturze około 180 stopni.
  • 2. Cukier wymieszać z kakao i niewielką ilością gorącej wody,tak by powstała gęsta papka,dodać masło i chwilę zagotować na niewielkim ogniu,cały czas mieszając.Zdjąć z ognia i mieszać do całkowitego połączenia się składników.Polewa powinna byś gęsta i szklista.
  • 3. Gotową polewę rozsmarować na wystudzonym cieście.Odstawić do zastygnięcia polewy.
  • 4. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem do smaku.Gotową śmietaną udekorować ciasto.Ciasto również dekorujemy dowolnymi dodatkami:owocami i posypką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Czekolada Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować