Ciasto z budyniem i bitą śmietaną

4.95 (195 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie do przygotowania. Jest połączeniem aksamitnej masy budyniowej i delikatnej, rozpływającej się w ustach bitej śmietany. Jest pyszne! A co najważniejsze nie trzeba go piec.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 500ml mleka
    1 łyżka cukru waniliowego
    2 łyżki cukru
    1 opakowanie budyniu
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    125g margaryny

    330ml śmietany kremówki 30%
    1 śmietan fix
    3 łyżki cukru pudru

    Herbatniki
    Kakao
Wystaw ocenę:

4.95 (195 ocen)

Ciasto z budyniem i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do naczynia wlać szklankę mleka, dosypać budyń i dwa rodzaje mąki. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, wlać rozmieszany proszek. Gotować, gdy zgęstnieje, zdjąć z ognia i dodać kostkę masła. Mieszać do momentu, aż masło się rozpuści a masa zrobi gładka.
    Blaszkę o wymiarach około 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie ułożyć warstwę herbatników, na herbatniki wyłożyć gorącą masę budyniową. Równomiernie ją rozsmarować i przykryć warstwą herbatników.
    Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Dodawać śmietan fix i cukier puder, ciągle ubijając. Krem rozsmarować na wierzchu ciasta. Posypać kakao, gotowe ciasto przed podaniem schładzać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbatniki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Bez pieczenia Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować