To bardzo proste i szybkie ciasto – zawsze się udaje z dodatkiem świeżych truskawek. Wilgotne i pachnące świeżymi owocami.
30 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
Forma okrągła o śr. 25 cm
Składniki:
3 duże jajka
1 szklanka przesianej mąki tortowej(pojemność szklanki 250 ml)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
Sól do smaku
200 g jogurtu naturalnego
1/3 szklanki oleju bez zapachu
3 budynie waniliowe – 3x40g bez cukru
½ szklanki drobnego cukru do wypieków
Tłuszcz do formy
10 świeżych truskawek – opłukać i osuszyć.
Cukier puder do posypania ciasta
Ciasto jogurtowo budyniowe z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: . Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem waniliowym oraz budyniami. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Do masy dodać olej, jogurt, wymieszać składniki. Na koniec dodać mąkę partiami – delikatnie mieszać. Formę natłuścić, wylać ciasto, w ciasto wcisnąć połówki lub ćwiartki truskawek. Wstawić do lekko podgrzanego piekarnika – piec 30 minut w temp. 180 stopni(u mnie piekarnik elektryczny, grzanie góra dół). Przed wyjęciem ciasta z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Przestudzone ciasto posypać obficie cukrem pudrem.
Porady
1. ciasto można polać lukrem lub posypać wiórkami białej czekolady.
Komentarze