Ciasto jogurtowo budyniowe z truskawkami

4.8 (5 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

To bardzo proste i szybkie ciasto – zawsze się udaje z dodatkiem świeżych truskawek. Wilgotne i pachnące świeżymi owocami.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Forma okrągła o śr. 25 cm
    Składniki:
    3 duże jajka
    1 szklanka przesianej mąki tortowej(pojemność szklanki 250 ml)
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    Sól do smaku
    200 g jogurtu naturalnego
    1/3 szklanki oleju bez zapachu
    3 budynie waniliowe – 3x40g bez cukru
    ½ szklanki drobnego cukru do wypieków
    Tłuszcz do formy
    10 świeżych truskawek – opłukać i osuszyć.
    Cukier puder do posypania ciasta
Wystaw ocenę:

4.8 (5 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto jogurtowo budyniowe z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: . Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem waniliowym oraz budyniami. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Do masy dodać olej, jogurt, wymieszać składniki. Na koniec dodać mąkę partiami – delikatnie mieszać. Formę natłuścić, wylać ciasto, w ciasto wcisnąć połówki lub ćwiartki truskawek. Wstawić do lekko podgrzanego piekarnika – piec 30 minut w temp. 180 stopni(u mnie piekarnik elektryczny, grzanie góra dół). Przed wyjęciem ciasta z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Przestudzone ciasto posypać obficie cukrem pudrem.

Porady

1. ciasto można polać lukrem lub posypać wiórkami białej czekolady.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować