Ciasto francuskie z kiwi

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Lekki torcik na bazie ciasta francuskiego z dużą ilością kiwi i śmietanki z serkiem. Lekkie, delikatne ciasto, super dodatek do porannej kawy.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki:
    1 opakowanie ciasta francuskiego
    1 opakowanie śmietanki 30%(330 ml)
    2 łyżki cukru pudru
    1 opakowanie serka mascarpone – 250 g
    1 kg kiwi
    3 łyżki cukru
    ½ szklanki gęstego soku pomarańczowego
    ½ szklanki cydru lubelskiego
    2 pełne łyżki żelatyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto francuskie z kiwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: ciasto francuskie rozwinąć, przełożyć na papier do pieczenia, przekroić na pół, nakłuć gęsto widelcem, upiec na złoty kolor w temp. 200 stopni.
    Śmietanę schłodzić, ubijać na średnich obrotach miksera, następnie porcjami dodawać cukier puder, ubijać . Na koniec dodać serek mascarpone, dokładnie ubić ze śmietanką.
    Na upieczone ciasto francuskie nanieć dekoratorem śmietankę(można nożem), schłodzić w lodówce.
    6 kiwi obrać, pokroić w plastry, ułożyć na śmietanie, lekko docisnąć.
    Żelatynę namoczyć w winie, odstawić aż spęcznieje, podgrzewać, nie gotować aż żelatyna się rozpuści.
    Kiwi – 8 sztuk obrać, zmiksować blenderem, przetrzeć mus przez gęste sito by pozbyć się ziaren. Połączyć z sokiem pomarańczowym, dodać cukier, podgrzać aż rozpuści się cukier. Dodać żelatynę, wymieszać, odstawić do schłodzenia.
    Za pomocą dekoratora nanieść na oba placki mus, schłodzić. Udekorować ciasta paskami kiwi i posypką czekoladową.

Porady

1. ciasto można upiec w całości.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Kiwi Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować