Ciasto francuskie z kiwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: ciasto francuskie rozwinąć, przełożyć na papier do pieczenia, przekroić na pół, nakłuć gęsto widelcem, upiec na złoty kolor w temp. 200 stopni.
Śmietanę schłodzić, ubijać na średnich obrotach miksera, następnie porcjami dodawać cukier puder, ubijać . Na koniec dodać serek mascarpone, dokładnie ubić ze śmietanką.
Na upieczone ciasto francuskie nanieć dekoratorem śmietankę(można nożem), schłodzić w lodówce.
6 kiwi obrać, pokroić w plastry, ułożyć na śmietanie, lekko docisnąć.
Żelatynę namoczyć w winie, odstawić aż spęcznieje, podgrzewać, nie gotować aż żelatyna się rozpuści.
Kiwi – 8 sztuk obrać, zmiksować blenderem, przetrzeć mus przez gęste sito by pozbyć się ziaren. Połączyć z sokiem pomarańczowym, dodać cukier, podgrzać aż rozpuści się cukier. Dodać żelatynę, wymieszać, odstawić do schłodzenia.
Za pomocą dekoratora nanieść na oba placki mus, schłodzić. Udekorować ciasta paskami kiwi i posypką czekoladową.
Komentarze