Ciasto z musem kiwi

4.48 (161 ocen)

  • 2 godz.

Można udekorować startą białą czekoladą.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt na kwadratową tortownicę o wym. 24x24
    3 jaja
    3 łyżki cukru
    3 łyżki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka kakao
    Masa budyniowa:
    3 szklanki mleka
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
    1 cukier waniliowy
    4 łyżki cukru
    1 kostka margaryny
    Mus z kiwi:
    1 kg kiwi
    2 łyżki cukru
    2 galaretki o smaku kiwi

Wystaw ocenę:

4.48 (161 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Galaretki Ciasto

Ciasto z musem kiwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno, dodając cukier. Dodawać po jednym żółtku ucierając. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajeczno - cukrowej. Wymieszać i przelać do tortownicy o śr. 24x24 cm. Piec ok 25 minut w temp 170 s C. Masa budyniowa: Mąki, cukier i cukier waniliowy wymieszać ze szklanką mleka. Resztę mleka zagotować i ugotować budyń. Wystudzić. Margarynę utrzeć dodając po łyżce budyń. Połowę masy wyłożyć na biszkopt, wyrównać. Resztę masy przełożyć do worka cukierniczego i wyszprycować na masę okrągłe rozetki. Wstawić do lodówki. Kiwi obrać i pokroić na średnie kawałki, zblenderować i przelać do garnka po czym dodać 1 szklankę wody, cukier. Zagotować i dodać galaretki, wymieszać. i wystudzić. Jak mus z kiwi zacznie lekko tężeć to delikatnie wylać na wierzch kulek. Dowolnie udekorować . Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Kiwi Masa budyniowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować