Ciasto Kiwi

4.49 (149 ocen)

  • 60 min

Zapraszam na znakomite i proste w przygotowaniu ciasto z bardzo zdrowym owocem. Lekkie, smaczne i to co lubię w ciastach najbardziej nie za słodkie :)

  • 60 min

Składniki:


  • Składniki na biszkopt:
    - 5 jaj
    - 3/4 szkl. mąki pszennej+2 łyżki ziemniaczanej
    - łyżeczka proszku do pieczenia
    - 1/2 szkl cukru
    - łyżeczka cukru wanilinowego

    Składniki na nadzienie i wierzch:

    - 2 kisiele cytrynowe (po 77g każdy)
    - 4 galaretki kiwi bądź agrestowe
    - pół kostki margaryny (użyłam palmy z murzynkiem)
    - 7 owoców kiwi
Wystaw ocenę:

4.49 (149 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto kiwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, wsypać cukry, dalej ubijać. Następnie dodawać po jednym żółtku. Na koniec dodawać po kilka łyżek mąk wymieszanych z proszkiem do pieczenia - mieszać ręcznie. Piec w przygotowanej wcześniej brytfance w temp 150 st. C przez ok 25 minut. Zostawić do wystygnięcia.Przekroić na pół.

    Nadzienie i wierzch: Zagotować 3 szklanki wody, kisiele rozpuścić w 1/2 szkl. wody, ugotować. Odstawić na ok 10 minut, dodać pokrojoną margarynę i starannie wymieszać na jednolitą masę, na koniec wsypać 2 galaretki, znów wymieszać. Pozostałe galaretki rozpuścić w 3 szkl. wrzątku. Owoce kiwi obrać ze skorki, pokroić w plasterki, 5 pokrojonych kiwi poukładać na połówce biszkoptu, wyłożyć na nie przestudzone nadzienie kisielowe, przykryć drugą połówką biszkoptu. Pozostałe plasterki kiwi zalać 1/2 szkl. wrzątku, odsączyć po ok. 5 minutach. Tężejącą galaretkę rozprowadzić na górny biszkopt, na niej ułożyć owoce kiwi ( galaretka zastygnie, gdyż kiwi ówcześnie było sparzone), całość schłodzić:) SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiwi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować