1.Biszkopt: Białka ubić na sztywno, wsypać cukry, dalej ubijać. Następnie dodawać po jednym żółtku. Na koniec dodawać po kilka łyżek mąk wymieszanych z proszkiem do pieczenia - mieszać ręcznie. Piec w przygotowanej wcześniej brytfance w temp 150 st. C przez ok 25 minut. Zostawić do wystygnięcia.Przekroić na pół.
Nadzienie i wierzch: Zagotować 3 szklanki wody, kisiele rozpuścić w 1/2 szkl. wody, ugotować. Odstawić na ok 10 minut, dodać pokrojoną margarynę i starannie wymieszać na jednolitą masę, na koniec wsypać 2 galaretki, znów wymieszać. Pozostałe galaretki rozpuścić w 3 szkl. wrzątku. Owoce kiwi obrać ze skorki, pokroić w plasterki, 5 pokrojonych kiwi poukładać na połówce biszkoptu, wyłożyć na nie przestudzone nadzienie kisielowe, przykryć drugą połówką biszkoptu. Pozostałe plasterki kiwi zalać 1/2 szkl. wrzątku, odsączyć po ok. 5 minutach. Tężejącą galaretkę rozprowadzić na górny biszkopt, na niej ułożyć owoce kiwi ( galaretka zastygnie, gdyż kiwi ówcześnie było sparzone), całość schłodzić:) SMACZNEGO!!!
Komentarze