1.1. Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywną pianę stopniowo do masy dodawać cukier, obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.Masę przełożyć do blaszki o wymiarach 40x24 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Piec 25 minut w temperaturze 180C.
2.Kiwi obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dodać cukier puder. Zagotować i pozostawić na wolnym ogniu około 3 minut gdyż wysoka temperatura rozkłada enzym, który uniemożliwia krzepnięcie galaretki. Miąższ ostudzić i rozgnieść widelcem. Galaretki agrestowe rozpuścić w 2,5 szklance wody i pozostawić do stężenia. Tężejącą galaretkę wymieszać z miąższem z kiwi i tężejącą masę wyłożyć na biszkopt i schłodzić w lodówce. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1/2 szklance wrzątku i odstawić do stężenia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno i dodać tężejącą galaretkę, wszystko dokładnie wymieszać i wylać na masę z kiwi. Masło rozpuść na patelni dodać cukier i wiórki kokosowe, prażyć bardzo często mieszając aż nabiorą lekko brązowego koloru. Po ostudzeniu posypać ciasto prażonymi wiórkami kokosowymi.
Komentarze