Ciasto z kiwi

4.39 (208 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Pyszne i orzeźwiające ciasto, w sam raz do kawki.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    5 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa śmietanowa :
    0,5 l kremówki 30%
    1 galaretka cytrynowa,
    oraz:
    12 kiwi,
    2 łyżki cukru pudru,
    2,5 szklanki wody,
    3 galaretki agrestowe,
    10 dag wiórek kokosowych,
    2 łyżeczka masła,
    3 łyżeczki cukru.
Wystaw ocenę:

4.39 (208 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto z kiwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywną pianę stopniowo do masy dodawać cukier, obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.Masę przełożyć do blaszki o wymiarach 40x24 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Piec 25 minut w temperaturze 180C.
  • 2. Kiwi obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dodać cukier puder. Zagotować i pozostawić na wolnym ogniu około 3 minut gdyż wysoka temperatura rozkłada enzym, który uniemożliwia krzepnięcie galaretki. Miąższ ostudzić i rozgnieść widelcem. Galaretki agrestowe rozpuścić w 2,5 szklance wody i pozostawić do stężenia. Tężejącą galaretkę wymieszać z miąższem z kiwi i tężejącą masę wyłożyć na biszkopt i schłodzić w lodówce. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1/2 szklance wrzątku i odstawić do stężenia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno i dodać tężejącą galaretkę, wszystko dokładnie wymieszać i wylać na masę z kiwi. Masło rozpuść na patelni dodać cukier i wiórki kokosowe, prażyć bardzo często mieszając aż nabiorą lekko brązowego koloru. Po ostudzeniu posypać ciasto prażonymi wiórkami kokosowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiwi Masa śmietanowa Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować