Ciasto z kiwi i galaretką

4.43 (216 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Cudownie zielone, orzeźwiające, smaczne, przyciąga wzrok swoim wyglądem. Każdy musi je wypróbować.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SZPINAKOWY BISZKOPT:

    4 jaja
    4 łyżki cukru
    3/4 szkl. mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    150 g rozdrobnionego szpinaku
    szczypta soli

    MASA:

    250 ml śmietanki 30%
    250 g mascarpone
    1 galaretka cytrynowa

    PONADTO:

    5 zielonych kiwi
    3 łyżki cukru
    2 galaretki agrestowe /lub kiwi/
Wystaw ocenę:

4.43 (216 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto

Ciasto z kiwi i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
  • 2. Ubijać dodając stopniowo cukier, następnie żółtka.
  • 3. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
  • 4. Na końcu dodać rozdrobniony szpinak, wszystko dokładnie wymieszać.
  • 5. Dno tortownicy /24 cm /wyłożyć papierem do pieczenia, wlać masę.
  • 6. Piec ok 35 - 40 min w 180 stopniach do suchego patyczka.
  • 7. Wystudzić.
  • 8. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szklance wrzątku, przestudzić.
  • 9. Śmietanę i mascarpone ubić na sztywną masę, dodać tężejącą galaretkę.
  • 10. Masę wyłożyć na biszkopt. Schłodzić.
  • 11. Galaretki agrestowe lub kiwi rozpuścić w 3 szklankach wody. Wystudzić.
  • 12. Kiwi obrać ze skórki, pokroić w plasterki.
  • 13. Zalać pół szklanki wody z 3 łyżkami cukru - chwilkę obgotować w syropie cukrowym, odsączyć, wystudzić.
  • 14. Plasterki kiwi ułożyć na masie jeden obok drugiego.
  • 15. Zalać, delikatnie tężejącą galaretką.

Porady

Świeże kiwi spowoduje, że galaretka nam nie zastygnie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować