Ciasto czekoladowe z solonymi orzeszkami

4.51 (151 ocen)

Bez ogródek można powiedzieć, że prezentowane ciasto to „niebo w gębie”. Wypiek w konsystencji przypomina tort, jednak nie za słodki, pełen czekoladowej głębi. Jedno jest pewne – kto spróbuje, nie skończy smakowania na jednym kawałku :D

Składniki:

  • Ciasto:
    2 i ½ szklanki mąki pszennej
    2/3 szklanki cukru
    250 g miękkiego masła lub margaryny
    4 jajka
    5 łyżek majonezu
    2 łyżki kakao naturalnego
    1 fiolka aromatu cytrynowego (2,5 ml)
    1 szklanka orzeszków ziemnych solonych (ok. 150 g)
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa:
    1 kg twarogu sernikowego naturalnego 4% tłuszczu
    250 g masła
    2 tabliczki czekolady deserowej 45% kakao (2 x 100 g)
    1/3 szklanki cukru
    ½ szklanki mleka
    4 jajka
    2 opakowania budyniu bez cukru o smaku waniliowym (na ½ L mleka każde)

    Dodatkowo:
    1 opakowanie gotowej polewy o smaku białej czekolady – gotowa w 5 min, tylko do podgrzania (100 g)
    2 – 3 garście orzeszków ziemnych solonych (80 – 100 g)
Wystaw ocenę:

4.51 (151 ocen)

Ciasto czekoladowe z solonymi orzeszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto czekoladowe z solonymi orzeszkami 1. Przygotować ciasto – masło, cukier, jajka oraz majonez utrzeć. Wsypać proszek do pieczenia i kakao oraz wlać aromat. Ponownie utrzeć. Następnie dodać mąkę i wymieszać. Na końcu wsypać orzeszki, po czym całość dokładnie wymieszać.
  • Ciasto czekoladowe z solonymi orzeszkami 2. Masę przełożyć do formy (25 x 40) wyścielonej papierem do pieczenia. Piec 50 – 55 min (180 st. C).
  • Ciasto czekoladowe z solonymi orzeszkami 3. Gotowe ciasto lekko wystudzić i dość gęsto nakłuć wykałaczką (niekoniecznie, ale nakłute lepiej zwilgotnieje).
  • Ciasto czekoladowe z solonymi orzeszkami 4. Na masę w garnku rozpuścić masło z dodatkiem cukru. Dołożyć połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Następnie dodać ser i dokładnie wymieszać. W osobnym naczyniu wymieszać mleko, jajka i oba opakowania proszku budyniowego. Zawiesinę wlać do zawartości garnka i, mieszając, zagotować.
  • Ciasto czekoladowe z solonymi orzeszkami 5. Masę wyłożyć na ciasto. Lekko wystudzić.
  • Ciasto czekoladowe z solonymi orzeszkami 6. Polewę upłynnić wg instrukcji na opakowaniu (opakowanie zanurzyć na ok. 5 min w gorącej wodzie) i fantazyjnie wyłożyć na masę czekoladową.Całość posypać orzeszkami. Ciasto przechowywać w chłodnym miejscu.

Porady

Ciasto najlepiej przygotować dzień przed podaniem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować