Ciasto czekoladowe z solonymi orzeszkami

  • wyświetlono: 961 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Bez ogródek można powiedzieć, że prezentowane ciasto to „niebo w gębie”. Wypiek w konsystencji przypomina tort, jednak nie za słodki, pełen czekoladowej głębi. Jedno jest pewne – kto spróbuje, nie skończy smakowania na jednym kawałku :D

P10

Składniki

Ciasto:
2 i ½ szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki cukru
250 g miękkiego masła lub margaryny
4 jajka
5 łyżek majonezu
2 łyżki kakao naturalnego
1 fiolka aromatu cytrynowego (2,5 ml)
1 szklanka orzeszków ziemnych solonych (ok. 150 g)
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:
1 kg twarogu sernikowego naturalnego 4% tłuszczu
250 g masła
2 tabliczki czekolady deserowej 45% kakao (2 x 100 g)
1/3 szklanki cukru
½ szklanki mleka
4 jajka
2 opakowania budyniu bez cukru o smaku waniliowym (na ½ L mleka każde)

Dodatkowo:
1 opakowanie gotowej polewy o smaku białej czekolady – gotowa w 5 min, tylko do podgrzania (100 g)
2 – 3 garście orzeszków ziemnych solonych (80 – 100 g)

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto czekoladowe z solonymi orzeszkami

  • Ciasto czekoladowe z solonymi orzeszkami1. Przygotować ciasto – masło, cukier, jajka oraz majonez utrzeć. Wsypać proszek do pieczenia i kakao oraz wlać aromat. Ponownie utrzeć. Następnie dodać mąkę i wymieszać. Na końcu wsypać orzeszki, po czym całość dokładnie wymieszać.
  • Ciasto czekoladowe z solonymi orzeszkami2. Masę przełożyć do formy (25 x 40) wyścielonej papierem do pieczenia. Piec 50 – 55 min (180 st. C).
  • Ciasto czekoladowe z solonymi orzeszkami3. Gotowe ciasto lekko wystudzić i dość gęsto nakłuć wykałaczką (niekoniecznie, ale nakłute lepiej zwilgotnieje).
  • Ciasto czekoladowe z solonymi orzeszkami4. Na masę w garnku rozpuścić masło z dodatkiem cukru. Dołożyć połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Następnie dodać ser i dokładnie wymieszać. W osobnym naczyniu wymieszać mleko, jajka i oba opakowania proszku budyniowego. Zawiesinę wlać do zawartości garnka i, mieszając, zagotować.
  • Ciasto czekoladowe z solonymi orzeszkami5. Masę wyłożyć na ciasto. Lekko wystudzić.
  • Ciasto czekoladowe z solonymi orzeszkami6. Polewę upłynnić wg instrukcji na opakowaniu (opakowanie zanurzyć na ok. 5 min w gorącej wodzie) i fantazyjnie wyłożyć na masę czekoladową.Całość posypać orzeszkami. Ciasto przechowywać w chłodnym miejscu.

Porady

Ciasto najlepiej przygotować dzień przed podaniem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

serslodkie_zyciez_roznych_stron_swiatatortmajonezCiastotwarógDeserna słodkobudyńplacekczekolada deserowabiała czekoladaświętakakaopolewaprosteefektowneczekoladowena zimnoaromatycznyuroczystośćoryginalnekakaoweucieranesernik gotowanyaromatcytrynowewanilioweorzechoweorzeszki ziemne soloneprzepis_miesiąca1000majonezowe

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto snickers

Dodane przez: kuchareczka93

Ciasto snickers z orzeszkami ziemnymi

Uwielbiam eksperymentować w kuchni!...

sernikowo krówkowa pychotka na herbatnikach

Dodane przez: Bożena Z.

Serowo-krówkowe ciasto na heratnikach z orzeszkami

POLECAM SMACZNE CIASTO BEZ PIECZENIA...

Wegańskie ciasto czekoladowe z kawałkami jabłek i orzechową kruszonką

Dodane przez: AnkaFiranka

Wegańskie ciasto z jabłkami i orzeszkami...

Ciasto na pewno przypadnie do gustu...

Brownie z solonym karmelem

Dodane przez: Kloruś

Brownie z solonym karmelem

Ciasto jest ciężkie, wilgotne i...

image-2b5dvs4

Dodane przez: Maria da leccarsi le dita

CIASTO z KREMEM CYNAMONOWYM i ORZESZKAMI...

Coś dla milośników cynamonu i zimowych...

ciasto czekoladowe

Dodane przez: koalka

Ciasto czekoladowe z masą czekoladową

Postanowiłam upiec coś co zadowoli...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.