ciasto czekoladowe z masą karmelową i solonymi orzeszkami ziemnymi

  • wyświetlono: 5267 |
  • dodany do książki kucharskiej: 14 |
  • polecenia: 0

Jedno z najsłodszych ciast jakie jadłam. Zasłodzi wszystkich. Ale jest dobre. Ba! powiem skromnie - jest przepyszne. Dla miłośników karmelu, polewy toffi i orzeszków ziemnych. Nie przeraźcie się tym, że ciasto samo w sobie będzie mało słodkie - masa nadrobi zawartość cukru w cieście ;)

  • 300min

Składniki

* ciasto: (na keksówkę o wymiarach 25x10)
- 100g masła
- 100g gorzkiej czekolady
- 1/4 szklanka drobnego cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 jajka
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
* masa karmelowa:
- 50g masła
- 1/3 szklanki cukru
- 1/3 szklanki wody
- 200g serka mascarpone
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki
- 200g mleka w proszku
- 100g solonych orzeszków ziemnych
* polewa karmelowa:
- 50g masła
- 100g cukru
- 1/2 szklanki śmietany kremówki

Sposób przygotowania przepisu:

ciasto czekoladowe z masą karmelową i solonymi orzeszkami ziemnymi

  • 1. Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić.
    Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą i białą masę. Pod koniec ubijania dodać ekstrakt z wanilii. Następnie dodać cienką strużką, rozpuszczoną i lekko ciepłą, czekoladę. Wymieszać do połączenia się składników. Pod koniec ucierania, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Wyjdzie bardzo gęste ciasto.
    Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać do czekoladowego ciasta i dokładnie wmieszać w ciasto.
    Masę przelać do foremki. Piec ok 45-50 min w piekarniku nagrzanym do 170C (bez termoobiegu) - do tzw."suchego patyczka".
    Ciasto przestudzić. Ściąć górkę i przekroić na dwa blaty.
  • 2. W trakcie pieczenia ciasta przygotować masę karmelową:
    W garnku rozpuścić masło. Dodać cukier i ciągle mieszając podgrzewać do zbrązowienia się cukru (ok.10 minut). Następnie dodać wodę (uwaga może kipieć!) i wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Zestawić z ognia. Do ciepłej karmelu dodać mleko w proszku i dokładnie zmiksować. Dodać serek mascarpone i śmietankę kremówkę, i zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Pod koniec ubijania dodać orzeszki ziemne.
  • 3. Polewa karmelowa:
    Masło rozpuścić dodać cukier i ciągle mieszając podgrzewać do zbrązowienia się cukru. Następnie dodać kremówkę i energicznie zamieszać. Mieszać do połączenia się karmelu ze śmietanką. Odstawić do przestudzenia.
  • 4. Połową masy karmelowej przełożyć ciasto, przykryć drugim blatem ciasta i posmarować pozostałą masą. Obsypać orzeszkami ziemnymi i oblać polewą karmelową.

    Wstawić do lodówki na min.2 h, a najlepiej na całą noc.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieCiastokarmel orzeszki ziemne

Komentarze

Podobne przepisy

ciasto ze słonecznikiem prażonym

Dodane przez: katrinaM24

ciasto słonecznikowy karmelek -z prażonym...

Ciasto karmeLOVE , wspaniałe, rozpływające...

Ciasto czekoladowe z kremem krakersowym i solonym karmelem

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Ciasto czekoladowe z kremem krakersowym i...

Każdy z nas od czasu do czasu lubic...

Ciasto czekoladowe z karmelowym kremem i bezą orzechową

Dodane przez: juchab

Ciasto czekoladowe z karmelowym kremem i...

Pyszne, wilgotne i mocno kakaowe...

ciasto czekoladowe

Dodane przez: koalka

Ciasto czekoladowe z masą czekoladową

Postanowiłam upiec coś co zadowoli...

Biszkopt z kremem i orzeszkami ziemnymi ala snickers

Dodane przez: bietka

Biszkopt z kremem i orzeszkami ziemnymi ala...

Pyszne ciasto przełożone kremem...

Ciasto czekoladowe z bananami i ze słonymi orzeszkami

Dodane przez: AnetaSłużałek

Ciasto czekoladowe z bananami i ze słonymi...

Połączenie słodkiego i słonego...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.