Biszkopt z wkładką serową, masą budyniową i galaretką truskawkową

4.47 (198 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Biszkopt z wkładką serową, masą budyniową i galaretką truskawkową

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    Biszkopt łaciaty z 6 jaj:
    6 jajek
    6 łyżek cukru
    6 łyżek mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1-2 łyżeczki kakao

    Biszkopt z 4 jaj:
    4 jaja
    4 łyżki cukru
    4 łyżki mąki
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Wkładka serowa:
    60 dag sera białego (trzy-razy zmielony)
    30 dag cukru pudru
    1 budyń waniliowy lub śmietankowy
    6 jaj
    2 łyżki soku z cytryny
    15 dag masła


    Masa budyniowa:
    1/2 l mleka
    2 budynie śmietankowe lub waniliowe
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1 cukier waniliowy
    4-5 łyżek cukru
    25 dag masła

    Masa truskawkowa:
    70 dag – do 1 kg truskawek – mogą być mrożone
    2-3 łyżki cukru
    3 galaretki truskawkowe

    Masa serowa na wierzch:
    serek mascaropne – 250 g
    1 łyżeczka cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.47 (198 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Torty Placek Budynie

Biszkopt z wkładką serową, masą budyniową i galaretką truskawkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób wykonania:


    Biszkopty:

    Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Po tym czasie dodawać cukier i dalej ubijać. Później dodawać kolejno po 1 żółtku. Na końcu dodać mąkę i proszek i delikatnie wymieszać. Przy biszkopcie łaciatym masę podzielić. Do mniejszej części dodać kakao. Masę białą wyłożyć do formy i potem wyłożyć partiami biszkopt kakaowy. Piec 175 stopni 20-30 minut.

    Biszkopt biały tak samo – tylko skrócić czas pieczenia 15-20 minut. Do suchego patyczka.

    Wkładka serowa:
    Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch, dodawać po i żółtku. Po tym czasie dodawać zmielony ser i budyń. Dodać ubitą pianę z białek i sok z cytryny. Delikatnie wymieszać. Piec 180 stopni około 45 -55 minut. Pozostawić do wystygnięcia w uchylonym piekarniku. Wystudzić.

    Masa budyniowa:
    Z 1/2 l mleka odlać niecałą szklankę. Pozostawić ją do wymieszania z budyniami. Pozostałą większą pojemność mleka wlać go garnka, dodać cukry i zagotować. Do gotującego się mleka dodać mniejszą cześć mleka z budyniami. Mieszać tak aby nie było grudek. Gotować 3 minuty. Można cały czas to ucierać mikserem. Ostudzić.


    Masa truskawkowa:
    Truskawki dodać go garnka, dodać cukier, dodać 5 łyżek wody. Zagotować do miękkości. Można truskawki zblenderować. Do tych truskawek dodać 3 galaretki truskawkowe. Wymieszać. Odstawić.
    Uwaga!!!
    Po uprażeniu truskawek – pojemność ich wraz z wodą, sokiem i cukrem ma wynosić 1 litr. Gdy jest za mało dolewamy wody.

    Masa budyniowa:
    Masło utrzeć na puch. Dodawać przestudzony budyń. Utrzeć na gładką masę. Do masy budyniowej można dodać kawę w proszku lub 1-2 łyżki nutelli.

    Polewa:
    10 dag gorzkiej czekolady
    2 dag masła
    50 ml mleka lub śmietany 30%.

    Czekoladę, masło i mleko włożyć do miski i podgrzewać na parze do rozpuszczenia się składników.
    Odstawić do wystygnięcia.

    Masa serowa na wierzch:
    Serek mascarpone wymieszać z cukrem pudrem.

    Przełożenie ciasta:

    biszkopt łaciaty
    1/2 masy budyniowej
    wkładka serowa
    1/2 masy budyniowej
    tężejącą galaretkę
    biszkopt biały
    polewa
    masa z serka mascarpone
    dekoracja wiórki czekoladowe
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować