Ciasto snikers z miodowymi orzeszkami solonymi

4.44 (171 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

obłędne w smaku- na każda okazje , na świeta i na niedzielę-polecam

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto miodowe:
    4 szklanki mąki pszennej
    1 kostka margaryny
    1/2 szklanki cukru
    3 jajka
    4 łyżki płynnego miodu
    2 łyżeczki sody

    Masa budyniowa;
    1 budyń o smaku śmietankowym
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki pszennej
    3 łyżki cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    3 szklanki mleka

    Polewa miodowa z orzeszkami ziemnymi :
    3 łyżki masła
    2łyżki cukru
    4 łyżki miodu
    200 g orzeszków ziemnych solonych
    oraz
    1 większa puszka masy kajmakowej
    oraz
    polewa czekoladowa i kolorowe perełki do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.44 (171 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Snickers Desery Ciasto

Ciasto snikers z miodowymi orzeszkami solonymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto miodowe:
    Mąkę pszenną przesiać z sodą, dodać posiekaną schłodzoną margarynę, cukier , jajka oraz płynny miód.
    Z tych składników zagnieść ciasto i podzielić je na 3 części. Każdą część ciasta rozwałkować i wyłożyć wyłożoną papierem do pieczenia blachę-dno.
    Dwa blaty upiec w nagrzanym do 180 s C. piekarniku przez około 12-15 minut minut
    Przed pieczeniem trzeciego blatu najpierw należy przygotować polewę miodową z orzeszkami: w garnuszku należy rozpuścić masło z cukrem i miodem i wsypać orzeszki ziemne , chwile wszystko zagotować i odstawić do przestudzenia.
    Gdy masa przestygnie, należy nałożyć ja na ostatni blat na całej powierzchni i piec około12-15 minut.
    Masa budyniowa:
    1, 5 szklanki mleka zagotować z cukrami . W pozostałym mleku dokładnie wymieszać budyń, mąkę ziemniaczaną i pszenną. Do gotującego się mleka wlać wcześniej przygotowaną mieszankę budyniową i zagotować , mieszając żeby budyń się nie przypalił.

    Przełożenie:
    Pierwszy upieczony blat posmarować większą częścią gorącego budyniu, przykryć drugim blatem. Drugi blat posmarować podgrzaną masą kajmakową i wyłożyć resztę masy budyniowej.
    Na koniec przykryć ostatnim blatem z miodowymi orzechami.
    Ciasto schłodzić w lodówce( schować na całą noc)
    Przed podaniem udekorować gotową polewą czekoladową , rozprowadzając ją gdzie niegdzie i kuleczkami perełkami.
    Smacznego!

Porady

blacha o wym 25 na 25 ciasto najlepiej schłodzić cała noc w lodówce masę na wierzch z orzeszkami można przygotować na początku by miała czas ostygnąć- bo wykłądamy ja na ciasto już ostygnięta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować