Ciasto snikers z miodowymi orzeszkami solonymi

  • wyświetlono: 783 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

obłędne w smaku- na każda okazje , na świeta i na niedzielę-polecam

118676133_306263087332359_5260937475200504750_n
  • 12 porcje
  • 100min
  • Średni

Składniki

Ciasto miodowe:
4 szklanki mąki pszennej
1 kostka margaryny
1/2 szklanki cukru
3 jajka
4 łyżki płynnego miodu
2 łyżeczki sody

Masa budyniowa;
1 budyń o smaku śmietankowym
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
3 łyżki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
3 szklanki mleka

Polewa miodowa z orzeszkami ziemnymi :
3 łyżki masła
2łyżki cukru
4 łyżki miodu
200 g orzeszków ziemnych solonych
oraz
1 większa puszka masy kajmakowej
oraz
polewa czekoladowa i kolorowe perełki do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto snikers z miodowymi orzeszkami solonymi

  • 1. Ciasto miodowe:
    Mąkę pszenną przesiać z sodą, dodać posiekaną schłodzoną margarynę, cukier , jajka oraz płynny miód.
    Z tych składników zagnieść ciasto i podzielić je na 3 części. Każdą część ciasta rozwałkować i wyłożyć wyłożoną papierem do pieczenia blachę-dno.
    Dwa blaty upiec w nagrzanym do 180 s C. piekarniku przez około 12-15 minut minut
    Przed pieczeniem trzeciego blatu najpierw należy przygotować polewę miodową z orzeszkami: w garnuszku należy rozpuścić masło z cukrem i miodem i wsypać orzeszki ziemne , chwile wszystko zagotować i odstawić do przestudzenia.
    Gdy masa przestygnie, należy nałożyć ja na ostatni blat na całej powierzchni i piec około12-15 minut.
    Masa budyniowa:
    1, 5 szklanki mleka zagotować z cukrami . W pozostałym mleku dokładnie wymieszać budyń, mąkę ziemniaczaną i pszenną. Do gotującego się mleka wlać wcześniej przygotowaną mieszankę budyniową i zagotować , mieszając żeby budyń się nie przypalił.

    Przełożenie:
    Pierwszy upieczony blat posmarować większą częścią gorącego budyniu, przykryć drugim blatem. Drugi blat posmarować podgrzaną masą kajmakową i wyłożyć resztę masy budyniowej.
    Na koniec przykryć ostatnim blatem z miodowymi orzechami.
    Ciasto schłodzić w lodówce( schować na całą noc)
    Przed podaniem udekorować gotową polewą czekoladową , rozprowadzając ją gdzie niegdzie i kuleczkami perełkami.
    Smacznego!

Porady

blacha o wym 25 na 25
ciasto najlepiej schłodzić cała noc w lodówce
masę na wierzch z orzeszkami można przygotować na początku by miała czas ostygnąć- bo wykłądamy ja na ciasto już ostygnięta.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

CiastoDeserświętaboże narodzeniesnikersciasto z miodemSwiateczne ciastociasto z orzeszkamiciasto schnikerssnikers świąteczny

Komentarze

Podobne przepisy

image-1beoxn6

Dodane przez: paulette17

Ciasto Snikers

Bardzo miodowy placek. Przekładamy...

Ciasto brzoskwiniowe z orzeszkami ziemnymi

Dodane przez: pao77

Ciasto brzoskwiniowe z orzeszkami ziemnymi

Na ucieranym cieście plasterki...

ciasto snikers

Dodane przez: Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty

Ciasto snikers

Dwa miodowe placki przełożone kremowym...

CIASTO SNIKERS BEZ PIECZENIA

Dodane przez: Bolkaa

CIASTO SNIKERS BEZ PIECZENIA

Szybkie ciasto z herbatników przełożonych...

Snikers.

Dodane przez: BABECZKA 35

Ciasto "Snikers"

Przepis na ciasto znalazłam w starym...

Snikers

Dodane przez: rzelkazag

Ciasto snikers pieczony

Jak już zdążyliście chyba zauważyć...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE