Ciasto z galaretką truskawkową i z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie biszkopt :
Białka ubij na sztywno. Nie przerywając miksowania dodaj partiami żółtka i cukier. Dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie połącz składniki. Wlej ciasto do formy. Piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
2.Przygotowanie galaretki :
Truskawki zalej wodą i gotuj 10minut. Ściągnij z ognia i wsyp galaretki i wymieszaj. Ostudź. Tężejącą galaretkę przelej na biszkopt.
3.Przygotowanie masa śmietankowa :
Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie (1/4 szklanki gorącej wody). Zostaw do ostygnięcia. Do miski wlej śmietankę i dodaj cukier puder. Ubij na sztywno. Delikatnie wlej żelatynę ciągle miksując.
4.Masę śmietankową przełóż na galaretkę. Posyp kakao. Włóż do lodówki na 3-4 godziny.
Porady
Truskawki możesz odcedzić i przygotować czystą galaretkę.
Komentarze