Ciasto z galaretką truskawkową i z bitą śmietaną

4.43 (184 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszny smak lata !

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki biszkopt: ( blaszka : 24 cm x 24 cm )

    3 jajka,
    1/2 szklanki cukru,
    4 kopiate łyżki mąki,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia.

    Składniki galaretka truskawkowa :

    300g mrożonych truskawek,
    3 - 3,5 szklanki wody,
    2 galaretki truskawkowe.

    Składniki masa śmietankowa :

    500ml śmietanki 30%,
    4 łyżki cukru pudru,
    4 łyżeczki żelatyny,
    2 łyżki kakao słodkie.
Wystaw ocenę:

4.43 (184 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto z galaretką truskawkową i z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Przygotowanie biszkopt :

    Białka ubij na sztywno. Nie przerywając miksowania dodaj partiami żółtka i cukier. Dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie połącz składniki. Wlej ciasto do formy. Piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 2. Przygotowanie galaretki :

    Truskawki zalej wodą i gotuj 10minut. Ściągnij z ognia i wsyp galaretki i wymieszaj. Ostudź. Tężejącą galaretkę przelej na biszkopt.
  • 3. Przygotowanie masa śmietankowa :

    Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie (1/4 szklanki gorącej wody). Zostaw do ostygnięcia. Do miski wlej śmietankę i dodaj cukier puder. Ubij na sztywno. Delikatnie wlej żelatynę ciągle miksując.
  • 4. Masę śmietankową przełóż na galaretkę. Posyp kakao. Włóż do lodówki na 3-4 godziny.

Porady

Truskawki możesz odcedzić i przygotować czystą galaretkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować