Ciasto czekoladowe z bezą

0 (0 ocen)

  • Średni

Uwielbiam ciasta z czekoladą

  • Średni

Składniki:

  • - herbatniki: 225 gramów
    - kakao: 1 łyżka
    - margaryna: 4 łyżki
    NADZIENIE:
    - żółtko: 3 sztuki
    - cukier: 4 łyżki
    - mąka pszenna: 2 łyżki
    - mąka ziemniaczana: 2 łyżki
    - mleko: 600 mililitrów
    - mleczna czekolada: 100 gramów
    BEZA::
    - białka: 3 sztuki
    - cukier: 100 gramów
    - esencja waniliowa: 0.75 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto czekoladowe z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciastka przełożyć do foliowej torebki i zmiażdżyć za pomocą wałka. Masło stopić, dodać kakao i pokruszone herbatniki. Masą wyłożyć formę do tarty o średnicy 27cm.
  • 2. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąki, utrzeć na gładką pastę. W razie potrzeby dolać troszkę mleka. Resztę mleka zagotować, powoli wlewać żółtka z mąką, mieszać, aż zgęstnieje. Dodać połamaną czekoladę, mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Przelać na gotowy spód z ciastek.

  • Czekoladowe z bezą 3. Białka ubić z cukrem, na koniec dodać esencję. Bezę rozsmarować na nadzieniu, formując łyżką fantazyjne kształty. Piec 30 min w temp. 160st.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Walentynki Impreza Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować