Czekoladowe ciasto z truskawkami i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CZEKOLADOWY BISZKOPT:
Białka ubić z cukrem i szczyptą soli na sztywno. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku.
Mąkę wymieszac z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiać, następnie wymyeszać delikatnie z z masą jajeczną. Upiec dwa biszkopty /25x35 cm/ 35 minut w 175 stopniach. Wystudzić.
MASA Z OREO:
1/4 śmietanki podgrzać w garnku, wrzucić połamane czekolady i rozpuścić. Wystudzić.
Żelatynę zalać 1/4 szklanki zimnej wody i zostawić do napęcznienia. Gdy napęcznieje, podgrzać w mikrofalówce, aż stanie się płynna.
Śmietanę ubić z cukrem, stopniowo połączyć z roztopioną czekoladą, oraz z żelatyną. Dodać pokrojone w grubszą kostkę oreo. Wymieszać.
Krem czekoladowy wyłożyć na ciasto, przykryć drugim blatem.
MASA ŚMIETANKOWA:
Żelatynę zalać 1/4 szklanki zimnej wody i zostawić do napęcznienia. Gdy napęcznieje, podgrzać w mikrofalówce, aż stanie się płynna.
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać płynyną żelatynę i dokładnie wymieszać. Krem śmietankowy wyłożyć na biszkopt. Schlodzić.
Na stężałą masę śmietankową ułożyć pokrojone w plasterki truskawki.
Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wody. Wystudzić. Lekko tężejącą zalać truskawki.
Schłodzić.
BEZA:
Białka zmiksować z odrobiną soli na sztywno. Stopniowo dodawać po łyżce cukru i ubijać, aż masa będzie lśniąca. Na koniec dodać przesianą mąkę oraz sok z cytryny i dokładnie połączyć. Piekarnik nagrzać do 140 stopni, po włożeniu bezy obnizyć temperaturę do 110 stopni i piec ok 120 minut.
Wystudzoną bezę nałożyć na galaretkę z truskawkami.
Komentarze