Czekoladowe ciasto z truskawkami i bezą

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Wygląda tak samo wspaniale jak i smakuje i zdecydowanie nadaje się na każdą imprezę.

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • CZEKOLADOWY BISZKOPT:

    10 jaj
    1,5 szkl. cukru
    1,5 szkl. mąki
    5 łyżek kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    odrobina soli

    MASA Z OREO:

    400 ml śmietanki 30%
    2 tabliczki czekolady gorzkiej /200g/
    2 łyżeczki żelatyny
    4 łyżki cukru pudru
    8 ciasteczek oreo

    MASA ŚMIETANKOWA:

    400 ml śmietanki 30%
    3 łyżki cukru pudru
    3 łyżeczki żelatyny

    BEZA:

    4 białka
    3/4 szkl. cukru
    1 łyżeczka soku z cytryny
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    odrobina soli

    PONADTO:

    500 g truskawek
    1 galaretka truskawkowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto z truskawkami

Czekoladowe ciasto z truskawkami i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CZEKOLADOWY BISZKOPT:

    Białka ubić z cukrem i szczyptą soli na sztywno. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku.
    Mąkę wymieszac z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiać, następnie wymyeszać delikatnie z z masą jajeczną. Upiec dwa biszkopty /25x35 cm/ 35 minut w 175 stopniach. Wystudzić.

    MASA Z OREO:

    1/4 śmietanki podgrzać w garnku, wrzucić połamane czekolady i rozpuścić. Wystudzić.
    Żelatynę zalać 1/4 szklanki zimnej wody i zostawić do napęcznienia. Gdy napęcznieje, podgrzać w mikrofalówce, aż stanie się płynna.
    Śmietanę ubić z cukrem, stopniowo połączyć z roztopioną czekoladą, oraz z żelatyną. Dodać pokrojone w grubszą kostkę oreo. Wymieszać.
    Krem czekoladowy wyłożyć na ciasto, przykryć drugim blatem.

    MASA ŚMIETANKOWA:

    Żelatynę zalać 1/4 szklanki zimnej wody i zostawić do napęcznienia. Gdy napęcznieje, podgrzać w mikrofalówce, aż stanie się płynna.
    Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać płynyną żelatynę i dokładnie wymieszać. Krem śmietankowy wyłożyć na biszkopt. Schlodzić.

    Na stężałą masę śmietankową ułożyć pokrojone w plasterki truskawki.

    Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wody. Wystudzić. Lekko tężejącą zalać truskawki.
    Schłodzić.

    BEZA:

    Białka zmiksować z odrobiną soli na sztywno. Stopniowo dodawać po łyżce cukru i ubijać, aż masa będzie lśniąca. Na koniec dodać przesianą mąkę oraz sok z cytryny i dokładnie połączyć. Piekarnik nagrzać do 140 stopni, po włożeniu bezy obnizyć temperaturę do 110 stopni i piec ok 120 minut.
    Wystudzoną bezę nałożyć na galaretkę z truskawkami.


    INSPIRACJA: ilovebake.pl
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada deserowa Truskawki Oreo Śmietana 30%

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować