Ciasto czekoladowe z orzechową bezą

  • wyświetlono: 1088 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Ciasto z bogactwem smaków i aromatów.

juchab
  • 25 porcje
  • 45min

Składniki

Blaszka 25x40cm
Ciasto czekoladowe:
4 jajka
2 ¾ szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
1 szklanka śmietany 12%
250g margaryny
100g czekolady gorzkiej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto orzechowe:
200 g orzechów włoskich
4 białka
¾ szklanki cukru
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Krem:
4 szklanki mleka
4 żółtka
250 g masła
2 budynie waniliowe
1 łyżka mąki ziemniaczanej
5 łyżek cukru
4 łyżki cukru pudru
32g cukru wanilinowego
2 łyżki kakao w proszku – może być takie dla dzieci typu Nesqiuk
5 łyżek rumu

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto czekoladowe z orzechową bezą

  • 1. Ciasto czekoladowe:
    Czekoladę rozpuścić w ¼ szklanki wrzątku. Wystudzić. Mąkę przesiać z sodą i proszkiem. Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, wbijając kolejno żółtka. Dodać chłodną czekoladę, porcjami wsypywać mąkę. Nie przerywając miksowania dodać śmietanę. Dokładnie utrzeć. Na koniec połączyć z ubitymi na sztywno białkami, delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki pokrytej papierem do pieczenia. Piec ok 50 minut w 180 stopniach. Do suchego patyczka. Po całkowitym wystudzeniu przekroić na dwie części.
  • 2. Ciasto orzechowe:
    Orzechy posiekać i wymieszać z mąkami. Białka ubić na sztywno, cały czas ucierając wsypywać partiami cukier. Miksować do jego rozpuszczenia. Ubite białka połączyć z orzechami delikatnie mieszając łyżką. Ciasto przełożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach do zrumienienia.
  • 3. Krem:
    Odlać 1 szklankę mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem waniliowym. Żółtka utrzeć z cukrem na puch, pod koniec wlać odlane mleko i wsypać budynie z mąką. Mieszaninę wlać na gotujące się mleko, ugotować jak budyń. Masło utrzeć z cukrem pudrem puch, dodać po łyżce budyniu. Masę podzielić na dwie części do jednej dodać rum a do drugiej kakao.
  • 4. Ciasto – ciemna masa- beza – jasna masa – ciasto - polewa

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

czekoladaorzechykakaobezy

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto czekoladowo-orzechowe z nutellą

Dodane przez: Joanna Kryla

Ciasto czekoladowo-orzechowe z nutellą

Wszyscy chyba lubią czekoladę,...

Malinowa chmurka.

Dodane przez: zielony liść

Ciasto Malinowa chmurka z bezą

Orzeźwiające ciasto dla smakoszy...

Kremowiec pomarańczowy z orzechową bezą

Dodane przez: Iwona75

Kremowiec pomarańczowy z orzechową bezą

Mięciutki biszkopt przekładany...

Ciasto czekoladowo-orzechowe z gruszkami

Dodane przez: edytaha

Ciasto czekoladowo-orzechowe z gruszkami

Pyszne, eleganckie ciasto czekoladowo-orzechowe...

Ciasto czekoladowo- orzechowe

Dodane przez: BARB

Pyszne ciasto czekoladowo-orzechowe

Ciasto tortowe o smaku czekoladowo-orzechowym...

image-072c61n

Dodane przez: beniawojt

Ciasto Snikers orzechowo-czekoladowy

Ciasto piekę już od lat smakuje...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE