Ciasto czekoladowe

4.5 (146 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto intensywnie czekoladowe.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Na biszkopt:
    5 jajek
    5 łyżek cukru
    2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    2,5 łyżki mąki pszennej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1,5 łyżeczki kakao
    Masa czekoladowa:
    2 czekolady mleczne
    2 czekolady gorzkie
    1,5 kostki margaryny
    2 paczki cukru waniliowego
    6 jajek
    3 łyżeczki żelatyny
    Masa śmietankowa:
    4 kubki kremówki 30 %
    3 łyżeczki żelatyny
    cukier puder do smaku
    Ponadto:
    czekolada do oprószenia ciasta
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kremówka

Ciasto czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić z cukrem,na puszystą masę,dodać przesiane obie mąki z proszkiem i kakao,ubijać na małych obrotach do połączenia składników.Masę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Piec 25 minut w 180 stopniach.
    2.Czekolady z margaryną i cukrem waniliowym rozpuścić,przestudzić,dodać żółtka,wymieszać,następnie ubić białka,przełożyć do masy czekoladowej,delikatnie wymieszać.Na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę,masę wylać na biszkopt.Schłodzić.
    3.Kremówkę ubić z cukrem pudrem,dodać rozpuszczoną żelatynę,przełożyć na ciasto,wyrównać,schłodzić.
    4.Udekorować startą czekoladą.

Porady

Biszkopt można lekko skropić wodą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier puder Czekolada Margaryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować