Ciasto cytrynowo -pomarańczowe

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Super aromatyczne i wilgotne ciasto, pachnące cytryną i pomarańczą. Polane białym lukrem wygląda kusząco. Idealne do porannej kawy. Proste wykonanie ciasta i super smak.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Forma: 36x10 cm
    Składniki o temp. pokojowej.
    40 dag mąki tortowej
    25 dag masła
    25 dag cukru
    4 jajka
    4 łyżki mleka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka rumu
    1 cytryna
    Papier do pieczenia
    1 opakowanie skórki cytrynowej w cukrze
    1 opakowanie skórki pomarańczowej w cukrze
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    Lukier:
    1 szklanka cukru pudru
    Sok z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto cytrynowo -pomarańczowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku, cały czas ucierać. Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę, dodać do ciasta wraz z sokiem z cytryny, wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę – pół szklanki mąki zostawić, wymieszać z proszkiem do pieczenia, mleko, alkohol. Wymieszać delikatnie. Na koniec mieszania dodać pozostałą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Skórki wymieszać z mąką ziemniaczaną .Dodać do ciasta, wymieszać łyżką. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto, wyrównać. Piec w temp. 170 stopni - 60 minut. Ciasto przed końcem pieczenia sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i odrobiną białka, polać wystudzone ciasto. Schłodzić.

Porady

1.do ciasta można dodać kilka kropli olejku cytrynowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

4.45 (197 ocen)

Zdobywca nagrody

Ciasto cytrynowo-szpinakowe

To może cię zainteresować