Super aromatyczne i wilgotne ciasto, pachnące cytryną i pomarańczą. Polane białym lukrem wygląda kusząco. Idealne do porannej kawy. Proste wykonanie ciasta i super smak.
50 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Forma: 36x10 cm
Składniki o temp. pokojowej.
40 dag mąki tortowej
25 dag masła
25 dag cukru
4 jajka
4 łyżki mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka rumu
1 cytryna
Papier do pieczenia
1 opakowanie skórki cytrynowej w cukrze
1 opakowanie skórki pomarańczowej w cukrze
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
Sok z cytryny
Ciasto cytrynowo -pomarańczowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku, cały czas ucierać. Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę, dodać do ciasta wraz z sokiem z cytryny, wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę – pół szklanki mąki zostawić, wymieszać z proszkiem do pieczenia, mleko, alkohol. Wymieszać delikatnie. Na koniec mieszania dodać pozostałą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Skórki wymieszać z mąką ziemniaczaną .Dodać do ciasta, wymieszać łyżką. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto, wyrównać. Piec w temp. 170 stopni - 60 minut. Ciasto przed końcem pieczenia sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i odrobiną białka, polać wystudzone ciasto. Schłodzić.
Porady
1.do ciasta można dodać kilka kropli olejku cytrynowego.
Komentarze