Ciasto cytrynowo - pomarańczowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Uwielbiam takie ciacha jak to ciasto cytrynowo-pomarańczowe. Ktoś powie, że jest przy tym trochę pracy, ale naprawdę warto.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Wymiary blaszki: 39 cm x 24cm

    Dodatki:
    1 duże opakowanie herbatników
    1 duże opakowanie podłużnych biszkoptów
    1 duże opakowanie ciastek z galaretką

    na górę:
    2 galaretki pomarańczowe
    1 galaretka cytrynowa
    600 ml gorącej wody

    Masa cytrynowo-pomarańczowa:
    2 budynie śmietankowe (po 40 g bez cukru)
    2 budynie waniliowe (po 40 g bez cukru)
    1/3 szklanki soku z cytryny
    3 szklanki soku pomarańczowego
    250 g masła
    2 szklanki cukru

    Nasączenie biszkoptów:

    4-5 łyżek soku z cytryny
    7 łyżek zimnej wody
    2 łyżki cukru
    Całość dokładnie wymieszać i nasączyć biszkopty. Poukładać wzdłuż na masie cytrynowo-pomarańczowej.

    Masa jogurtowa:
    3 galaretki cytrynowe
    1 galaretka pomarańczowa
    600 ml gorącej wody
    600 g jogurtu naturalnego
    300 g jogurtu pomarańczowego albo brzoskwiniowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowo - pomarańczowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa cytrynowo-pomarańczowa:
    1. Spód blaszki wyłożyć herbatnikami.
    2. W połowie soku rozpuścić budynie, drugą nastawić na gaz, dodać cukier, sok z cytryny i masło, gotować do rozpuszczenia się składników. Po tym czasie dodać budynie rozpuszczone w soku. Całość energicznie mieszać aż zrobi się budyń. Pozostawić chwilkę żeby delikatnie przestygło, ale jeszcze ciepłe wyłożyć na herbatniki i wygładzić.

    Masa jogurtowa:
    1.Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie.
    2.Jogurty wymieszać, dodać tężącą galaretkę i dokładnie wymieszać.
    3.Gdy zacznie gęstnieć polać na biszkopty, i wyrównać.
    4. Włożyć do lodówki na około 20 minut.
    5.Poukładać delicje.
    6.Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, gdy zaczną tężeć polać po wierzchu.

    Przełożenie:

    herbatniki - masa cytrynowo/pomarańczowa - biszkopty - masa jogurtowa - delicje - galaretka
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować