Uwielbiam takie ciacha jak to ciasto cytrynowo-pomarańczowe. Ktoś powie, że jest przy tym trochę pracy, ale naprawdę warto.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Wymiary blaszki: 39 cm x 24cm
Dodatki:
1 duże opakowanie herbatników
1 duże opakowanie podłużnych biszkoptów
1 duże opakowanie ciastek z galaretką
na górę:
2 galaretki pomarańczowe
1 galaretka cytrynowa
600 ml gorącej wody
Masa cytrynowo-pomarańczowa:
2 budynie śmietankowe (po 40 g bez cukru)
2 budynie waniliowe (po 40 g bez cukru)
1/3 szklanki soku z cytryny
3 szklanki soku pomarańczowego
250 g masła
2 szklanki cukru
Nasączenie biszkoptów:
4-5 łyżek soku z cytryny
7 łyżek zimnej wody
2 łyżki cukru
Całość dokładnie wymieszać i nasączyć biszkopty. Poukładać wzdłuż na masie cytrynowo-pomarańczowej.
Masa jogurtowa:
3 galaretki cytrynowe
1 galaretka pomarańczowa
600 ml gorącej wody
600 g jogurtu naturalnego
300 g jogurtu pomarańczowego albo brzoskwiniowego
Ciasto cytrynowo - pomarańczowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa cytrynowo-pomarańczowa:
1. Spód blaszki wyłożyć herbatnikami.
2. W połowie soku rozpuścić budynie, drugą nastawić na gaz, dodać cukier, sok z cytryny i masło, gotować do rozpuszczenia się składników. Po tym czasie dodać budynie rozpuszczone w soku. Całość energicznie mieszać aż zrobi się budyń. Pozostawić chwilkę żeby delikatnie przestygło, ale jeszcze ciepłe wyłożyć na herbatniki i wygładzić.
Masa jogurtowa:
1.Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie.
2.Jogurty wymieszać, dodać tężącą galaretkę i dokładnie wymieszać.
3.Gdy zacznie gęstnieć polać na biszkopty, i wyrównać.
4. Włożyć do lodówki na około 20 minut.
5.Poukładać delicje.
6.Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, gdy zaczną tężeć polać po wierzchu.
Przełożenie:
herbatniki - masa cytrynowo/pomarańczowa - biszkopty - masa jogurtowa - delicje - galaretka
Komentarze