Ciasto cytrynowo-szpinakowe

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Szpinak nie tylko dostarczył ciastu wartościowych składników,ale także je przepięknie ubarwił. A co ważne jego smak nie jest w ogóle wyczuwalny w cieście,cytryna zrobiła swoje także śmiało możemy go w ten sposób przemycać .

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 jajka
    3/4 szklanki cukru trzcinowego
    100 g świeżego szpinaku
    2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki oleju rzepakowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    skórka i sok z 1 cytryny

    lukier:
    sok z połówki cytryny
    ok. 1 szklankę cukru pudru
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto szpinakowe Babki

Ciasto cytrynowo-szpinakowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cytrynę porządnie umyć,sparzyć,zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.
    Liście szpinaku, sok z cytryny i olej zmiksować blenderem aż powstanie jednolity zielony kolor.
    Jajka wbić do miski, dodać cukier i ubić na puszystą i gęstą masę. Dodać zmiksowany szpinak, mąkę przesianą z proszkiem i startą skórkę. Wymieszać łyżką do połączenia składników.
    Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
    Ciasto przełożyć do nasmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą keksówki (wym.30/12 cm) .
    Piec około 50 minut,wyjąć na kratkę i wystudzić.
  • 2. Z pudru cukru i soku z cytryny utrzeć gęsty lukier i ozdobić nim upieczone ciasto.
    Udekorować plasterkami cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Szpinak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

4.45 (197 ocen)

Zdobywca nagrody

Ciasto cytrynowo-szpinakowe

4.14 (318 ocen)

Opublikowany w Magazynie
babka

4.14 (318 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Babka cytrynowo-jogurtowa

izaa_a bardzo smaczna i wilgotna babka 50 min

To może cię zainteresować