Szpinak nie tylko dostarczył ciastu wartościowych składników,ale także je przepięknie ubarwił. A co ważne jego smak nie jest w ogóle wyczuwalny w cieście,cytryna zrobiła swoje także śmiało możemy go w ten sposób przemycać .
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
3 jajka
3/4 szklanki cukru trzcinowego
100 g świeżego szpinaku
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki oleju rzepakowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka i sok z 1 cytryny
lukier:
sok z połówki cytryny
ok. 1 szklankę cukru pudru
Ciasto cytrynowo-szpinakowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cytrynę porządnie umyć,sparzyć,zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.
Liście szpinaku, sok z cytryny i olej zmiksować blenderem aż powstanie jednolity zielony kolor.
Jajka wbić do miski, dodać cukier i ubić na puszystą i gęstą masę. Dodać zmiksowany szpinak, mąkę przesianą z proszkiem i startą skórkę. Wymieszać łyżką do połączenia składników.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Ciasto przełożyć do nasmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą keksówki (wym.30/12 cm) .
Piec około 50 minut,wyjąć na kratkę i wystudzić.
2.Z pudru cukru i soku z cytryny utrzeć gęsty lukier i ozdobić nim upieczone ciasto.
Udekorować plasterkami cytryny.
Komentarze