Ciasto cytrynowe z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie cytryny dokładnie myję i parzę wrzątkiem. Ścieram skórkę, wyciskam sok. Zostawiam łyżkę skórki i 2 łyżki soku.
Masło ucieram na jasny krem razem z cukrem. Dodaję sok i skórkę z cytryny, dolewam kefir i ucieram dalej.
Przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaję partiami do ciasta i łączę składniki.
Szykuję kruszonkę. Roztapiam masło razem z pozostałą skórką i sokiem z cytryny. Chwilę studzę, dodaję mąkę i cukier, zagniatam składniki palcami na luźną kruszonkę.
Tortownicę wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto, posypuję je kruszonką. Placek piekę 55 minut w 185 stopniach. Posypuję obficie cukrem pudrem.
Komentarze