Ciasto cytrynowe z kruszonką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo cytrynowe i bardzo pyszne

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    2 cytryny
    3 duże jajka
    200 ml kefiru
    100 gramów masła
    350 gramów mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    100 gramów cukru
    Kruszonka:
    50 gramów masła
    1 cytryna
    2 paczki cukru waniliowego
    50 gramów mąki pszennej
    Dodatkowo:
    Cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto cytrynowe z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie cytryny dokładnie myję i parzę wrzątkiem. Ścieram skórkę, wyciskam sok. Zostawiam łyżkę skórki i 2 łyżki soku.
    Masło ucieram na jasny krem razem z cukrem. Dodaję sok i skórkę z cytryny, dolewam kefir i ucieram dalej.
    Przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaję partiami do ciasta i łączę składniki.
    Szykuję kruszonkę. Roztapiam masło razem z pozostałą skórką i sokiem z cytryny. Chwilę studzę, dodaję mąkę i cukier, zagniatam składniki palcami na luźną kruszonkę.
    Tortownicę wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto, posypuję je kruszonką. Placek piekę 55 minut w 185 stopniach. Posypuję obficie cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować