Ciasto chałwowe

4.5 (163 ocen)

Ciasto chałwowe jest jak sama nazwa mówi z chałwą, czyli produktem, który lubię najbardziej.Chodź chałwa jest słodka to ciasto nie jest za słodkie ani mdłe. Krem jest delikatny i puszysty a ciasto wilgotne i mocno czekoladowe.

Składniki:

  • Ciasto czekoladowe:
    250 gram margaryny
    1/2 szkl. wody
    1 szkl. cukru
    4 łyżki kakao
    4 jaja (osobno żółtka i białka)
    2 szkl. mąki
    1 łyżka proszku do pieczenia

    Krem:
    400 gram chałwy waniliowej
    2 budynie waniliowe
    1 cukier waniliowy
    750 ml. mleka
    250 gram masła
    2 łyżki cukru

    Dodatkowo:
    1 mała puszka masy kajmakowej czekoladowej
    50 gram czekolady gorzkiej
    25 gram chałwy do pokruszenia
    150 gram herbatników
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Ciasto chałwowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0434fbh 1. CIASTO: Margarynę, wodę, cukier i kakao podgrzać w garnku do rozpuszczenia. Po wystygnięciu dodać żółtka oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksować do połączenia się składników.
    Białka ubić na sztywną pianę i stopniowo dodawać do masy czekoladowej, mieszając szpatułką, aż wszystko się połączy. Przelać do formy ( 25x35 cm) wyłożonej pergaminem 1/2 masy i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 10-15 min. To samo zrobić z drugą częścią masy czekoladowej. W ten sposób powstaną dwa blaty ciasta.
  • image-0o9u15q 2. KREM: W 150 ml. mleka rozpuścić budynie. Resztę mleka zagotować. Dodać pokruszoną chałwę i cukier waniliowy. Mieszać tak długo, aż chałwa się rozpuści, po czym dodać rozpuszczone budynie. Mieszać, aż masa zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia.
    Masło utrzeć z 2 łyżkami cukru. Następnie cały czas miksując na najwyższych obrotach dodawać stopniowo po 1 łyżce ostygniętego budyniu.
  • image-1i0xaw2 3. CAŁOŚĆ: Pierwszy blat wyłożyć kremem ( 2/3 kremu). Przykryć drugim blatem. Wyłożyć resztę kremu. Na krem ułożyć herbatniki i masę kajmakową czekoladową. Całość posypać startą na tarce czekoladą i pokruszoną chałwą. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.

Porady

UWAGA! Podczas przekładania ciasta należy uważać, ponieważ ciasto jest łamliwe i kruche. Najlepiej podważyć sobie dwoma szerokimi łopatkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować