Ciasto chałwowe

  • wyświetlono: 4235 |
  • dodany do książki kucharskiej: 20 |
  • polecenia: 0

Ciasto chałwowe jest jak sama nazwa mówi z chałwą, czyli produktem, który lubię najbardziej.Chodź chałwa jest słodka to ciasto nie jest za słodkie ani mdłe. Krem jest delikatny i puszysty a ciasto wilgotne i mocno czekoladowe.

20180711_125838

Składniki

Ciasto czekoladowe:
250 gram margaryny
1/2 szkl. wody
1 szkl. cukru
4 łyżki kakao
4 jaja (osobno żółtka i białka)
2 szkl. mąki
1 łyżka proszku do pieczenia

Krem:
400 gram chałwy waniliowej
2 budynie waniliowe
1 cukier waniliowy
750 ml. mleka
250 gram masła
2 łyżki cukru

Dodatkowo:
1 mała puszka masy kajmakowej czekoladowej
50 gram czekolady gorzkiej
25 gram chałwy do pokruszenia
150 gram herbatników

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto chałwowe

  • image-0434fbh1. CIASTO: Margarynę, wodę, cukier i kakao podgrzać w garnku do rozpuszczenia. Po wystygnięciu dodać żółtka oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksować do połączenia się składników.
    Białka ubić na sztywną pianę i stopniowo dodawać do masy czekoladowej, mieszając szpatułką, aż wszystko się połączy. Przelać do formy ( 25x35 cm) wyłożonej pergaminem 1/2 masy i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 10-15 min. To samo zrobić z drugą częścią masy czekoladowej. W ten sposób powstaną dwa blaty ciasta.
  • image-0o9u15q2. KREM: W 150 ml. mleka rozpuścić budynie. Resztę mleka zagotować. Dodać pokruszoną chałwę i cukier waniliowy. Mieszać tak długo, aż chałwa się rozpuści, po czym dodać rozpuszczone budynie. Mieszać, aż masa zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia.
    Masło utrzeć z 2 łyżkami cukru. Następnie cały czas miksując na najwyższych obrotach dodawać stopniowo po 1 łyżce ostygniętego budyniu.
  • image-1i0xaw23. CAŁOŚĆ: Pierwszy blat wyłożyć kremem ( 2/3 kremu). Przykryć drugim blatem. Wyłożyć resztę kremu. Na krem ułożyć herbatniki i masę kajmakową czekoladową. Całość posypać startą na tarce czekoladą i pokruszoną chałwą. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.

Porady

UWAGA! Podczas przekładania ciasta należy uważać, ponieważ ciasto jest łamliwe i kruche. Najlepiej podważyć sobie dwoma szerokimi łopatkami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieCiastochałwaczekoladaurodzinydo kawykajmakciasto czekoladowespotkaniaimprezychałwowiecciasto chałwowe

Komentarze

Podobne przepisy

chałwowiec

Dodane przez: katrinaM24

chałwowiec - ciasto chałwowe

rozpływające się w ustach ciasto...

image-1bkiiwc

Dodane przez: paulette17

Ciasto chałwowy bananowiec

Delikatny biszkopt nasączony ponczem...

Ciasto chałwowe bez pieczenia

Dodane przez: slodkokwasnakuchnia

Ciasto chałwowe bez pieczenia

To ciasto dla wielbicieli chałwy...

ciasto chałwowe

Dodane przez: klementynka

łatwe ciasto chałwowe

Coś dla tych, którzy lubią "suche"...

image-1sfvnhu

Dodane przez: Bożena1960

Ciasto chałwowo - wiśniowo - śmietankowe

Ciasto chałwowo - wiśniowo - śmietankowe

ciasto czekoladowo-chałwowe

Dodane przez: agarybak76

Ciasto czekoladowo-chałwowe z bezami

Kakaowy biszkopt przełożony masą...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE