łatwe ciasto chałwowe

4.45 (188 ocen)

  • 60 min

Coś dla tych, którzy lubią "suche" ciasta i szybkie wypieki. To ciasto robi się ekspresowo, jest banalnie proste i smakuje mocno chałwowo. Chałwa w cieście nie jest widoczna, dodałam ją w kosteczkach, które się rozpuściły (stąd dziury w cieście) i dzięki temu całe ciasto przeszło chałwowym smakiem.

  • 60 min

Składniki:

  • *na tortownicę z kominkiem 21 cm
    Składniki:
    4 jajka
    1 szklanka cukru
    1,5 szklanki mąki
    1/2 szklanki oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    100 g chałwy (lub więcej)
    polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

4.45 (188 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Łatwe ciasto chałwowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • chałwowe 1. Jajka ubić z cukrem na najwyższych obrotach mikser na gęstą białą masę. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sól, wymieszać. Powoli miksując cienką strużką wlewać olej.
  • chałwowe 2. Blaszkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wylać połowę ciasta, ułożyć połowę chałwy pokrojoną na kosteczki. Wylać resztę ciasta i wyłożyć resztę chałwy.
  • chałwowe 3. Piec około 45 minut w 170*C. Po wystudzeniu polać polewą czekoladową.

Porady

Do ciasta można dodać więcej chałwy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować