Ciasto chałwowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Połowę mleka wlać do garnka.
Dodać cukier i pokruszona chałwę.
Wstawić na gaz.
Mieszać, żeby cukier i chałwa się rozpuściły.
Doprowadzić do wrzenia.
Drugą część mleka wlać do miseczki.
Dodać obie mąki oraz żółtka.
Dokładnie razem wymieszać.
Gdy mleko z chałwą zacznie wrzeć, wlać do niego mleko z mąkami i żółtkami.
Cały czas mieszając ugotować gęsty budyń.
Od razu po ugotowaniu przykryć wierzch folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia.
Miękkie masło utrzeć mikserem.
Cały czas mieszając dodawać po łyżce zimnego budyniu.
Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie.
Wlać do masy budyniowej i dokładnie razem połączyć.
Blaszkę o wymiarach 25 cm / 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Na spód ułożyć warstwę herbatników.
Posmarować dżemem.
Na to wyłożyć masę budyniową. Wyrównać.
Następnie na masę wyłożyć kolejną porcję herbatników, docisnąć ręką i przełożyć do lodówki.
Schłodzić 1 godzinę.
Masło, cukier i mleko przełożyć do garnka.
Podgrzewać do momentu rozpuszczenia wszystkich składników.
Uważać, żeby nie doprowadzić do wrzenia.
Gdy wszystkie składniki się rozpuszczą, zdjąć z ognia.
Wsypać kakao i energicznie, najlepiej rózgą, dokładnie wymieszać.
Polewą polać wierzch ciasta.
Schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc.
Komentarze