Ciasto chałwowe

5 (167 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 24 godz.
  • Dla 1 osoby

niezwykle smaczne, idealne do niedzielnej kawki

  • 24 godz.
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 1 litr mleka
    5 łyżek mąki pszennej
    5 łyżek mąki ziemniaczanej
    4 łyżki cukru
    400 gram chałwy
    2 żółtka
    2 łyżeczki żelatyny
    1/3 szklanki wrzącej wody
    250 gram masła
    150 gram dżemu z czarnej porzeczki
    220 gram herbatników petit - beuerre

    POLEWA

    4 łyżki masła
    4 łyżki cukru
    4 łyżki mleka
    4 łyżki ciemnego kakao
Wystaw ocenę:

5 (167 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery

Ciasto chałwowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Połowę mleka wlać do garnka.
    Dodać cukier i pokruszona chałwę.
    Wstawić na gaz.
    Mieszać, żeby cukier i chałwa się rozpuściły.
    Doprowadzić do wrzenia.
    Drugą część mleka wlać do miseczki.
    Dodać obie mąki oraz żółtka.
    Dokładnie razem wymieszać.
    Gdy mleko z chałwą zacznie wrzeć, wlać do niego mleko z mąkami i żółtkami.
    Cały czas mieszając ugotować gęsty budyń.
    Od razu po ugotowaniu przykryć wierzch folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia.
    Miękkie masło utrzeć mikserem.
    Cały czas mieszając dodawać po łyżce zimnego budyniu.
    Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie.
    Wlać do masy budyniowej i dokładnie razem połączyć.
    Blaszkę o wymiarach 25 cm / 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    Na spód ułożyć warstwę herbatników.
    Posmarować dżemem.
    Na to wyłożyć masę budyniową. Wyrównać.
    Następnie na masę wyłożyć kolejną porcję herbatników, docisnąć ręką i przełożyć do lodówki.
    Schłodzić 1 godzinę.

    Masło, cukier i mleko przełożyć do garnka.
    Podgrzewać do momentu rozpuszczenia wszystkich składników.
    Uważać, żeby nie doprowadzić do wrzenia.
    Gdy wszystkie składniki się rozpuszczą, zdjąć z ognia.
    Wsypać kakao i energicznie, najlepiej rózgą, dokładnie wymieszać.
    Polewą polać wierzch ciasta.
    Schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Chałwa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować