przekładane ciasto chałwowe

  • wyświetlono: 2096 |
  • dodany do książki kucharskiej: 16 |
  • polecenia: 0

Ciasta z chałwą w mojej rodzinie są tak lubiane, że z każdym następnym stwierdzamy, że było najlepsze. W tym wypadku oczywiście też tak było i pół blaszki zniknęło zanim ciasto zdążyło odmięknąć i zastygnąć. Jeśli lubicie chałwę to musicie je zrobić.

28695223_334377100384945_578555202_o
  • 90min

Składniki

na ciasto:
500 g mąki
4 łyżki kakao
1 jajko
4 łyżki miodu
180 g cukru pudru
100 g masła
4 łyżki mleka
1 łyżeczka sody
na krem:
600 ml mleka
2 opakowania budyniu waniliowego
2 łyżki cukru
150 g masła
150 g chałwy sezamowej waniliowej
na polewę:
150 g chałwy sezamowej waniliowej
100 g masła
100 g cukru pudru
4 łyżki mleka

Sposób przygotowania przepisu:

przekładane ciasto chałwowe

  • chałwowiec1. Miód, cukier puder, kakao i masło umieścić w rondelku i mieszając zagotować na małym ogniu. Zdjąć i lekko przestudzić.
  • chał.wowiec2. Mąkę wymieszać z sodą, wbić jajko i wlać ciepłą masę kakaową. Wyrobić szybko na gładkie ciasto. Podzielić je na połowę.
  • chałwowiec3. Dwa arkusze papieru do pieczenia dociąć na wielkość blaszki z piekarnika. Każdą część ciasta rozwałkować cienko na papierze. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 5-7 minut. Zaraz po wyjęciu ciasta z piekarnika każdy blat przedzielić na dwie części (później ciasto będzie twarde i się pokruszy). Boki wyrównać tak, aby ciasta były równe. Okrawki odłożyć do posypania po wierzchu.
  • chałwowiec4. Połowę mleka zagotować, w reszcie rozpuścić proszek budyniowy i cukier. Wlać na wrzące mleko i ugotować budyń. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć najpierw samo, następnie dodawać po trochę budyniu a na końcu pokruszoną chałwę.
  • chałwowiec5. Krem chałwowy podzielić na cztery części i przełożyć placki.
  • chałwowiec6. Mleko, masło i cukier zagotować, zdjąć z ognia. Wrzucić pokruszoną chałwę i mieszać aż wszystkie grudki się rozpuszczą. Odstawić do wystygnięcia.
  • chałwowiec7. Kiedy polewa będzie gęsta wyłożyć ją na ciasto. Wierzch posypać okruszkami ciasta. Całość wstawić na kilka godzin do lodówki. Najlepiej kroić na drugi dzień.

Porady

Ciasto im starsze tym lepsze, więc spokojnie może postać kilka dni w lodówce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycielatochałwaurodzinyDeserkruche ciastoświętapodwieczorekdo kawydo herbatyimieninyciasto przekładaneciasto z chałwąpolewa z chałwychałwowiecprzepis_miesiąca1000ciasto z krememciasto z kremem chałwowymciasto długo świeże

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto chałwowe

Dodane przez: Ula3.3

Ciasto chałwowe

Pyszne ciasto, łatwe do przygotowania...

Ciasto Marchewkowe.

Dodane przez: Słodko Słodka

Ciasto Marchewkowe Przekładane

Najlepiej nam smakuje w okresie...

Trociniak przekładany

Dodane przez: dagita

Ciasto Trociniak przekładany

Tradycyjne znane ciasto trociniak...

wedel przekładany

Dodane przez: mariosylwia

Ciasto Wedel przekładany

Kolorowe ciasto, na które przepis...

Ciasto z pierniczkami

Dodane przez: Paula25

Ciasto przekładane z pierniczkami

Pyszne ciasto z masą jabłkową i...

KOSTKA CHAŁWOWA

Dodane przez: juchab

Ciasto Kostka chałwowa

Może wstyd się przyznać, ale jakoś...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE