Ciasto buraczano kakaowe ze śmietaną i żurawiną

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Super wilgotne ciasto buraczane z dodatkiem kakao. Zapach świeżego buraka i smaczne biało czerwone przełożenie. Bita śmietanka z serkiem i żurawina w postaci kisielu. Pięknie się prezentuje i jest naprawdę super smaczne.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki ciasto:
    Forma – tortownica o sr. 20 cm
    1 szklanka maki tortowej(pojemność szklanki 220 ml)
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    ½ łyżeczki sody
    ¾ szklanki drobnego cukru do wypieków
    ¾ szklanki oleju bez zapachu
    ¾ szklanki startych na tarce o śr. oczkach buraków(dobrze odciśniętych)
    3 duże jajka lub 4 małe
    2 duże łyżki kakao
    Szczypta sól
    Tłuszcz do formy
    Bułka tarta do formy
    Masa śmietanowa:
    339 ml śmietanki 30%
    1 łyżka cukru pudru
    1 łyżka żelatyny
    2 serki homogenizowane o smaku waniliowym
    Masą żurawinowa:
    1 szklanka suszonej żurawiny
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto buraczano kakaowe ze śmietaną i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: formę na ciasto natłuścić, wysypać bułka tartą, odstawić. Jajka wybić, dodać szczyptę soli, cukier – ubić na sztywno. Mąkę, proszek do pieczenia, kakao i sodę wymieszać. Do pulchnej masy jajecznej dodać składniki sypkie, olej i buraki – wymieszać dokładnie. Wylać do tortownicy, wyrównać, wstawić do lekko podgrzanego piekarnika – piec do suchego patyczka w temp. 180 stopni około 60 minut. Po upieczeniu i przestudzeniu ciasto przekroić na 3 krążki. Ściętą górę drobno pokruszyć. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie – około 1/3 szklanki, odstawić do spęcznienia, potem podgrzać do całkowitego rozpuszczenia się. Żurawinę zalać 1 szklanką gorącej wody, odstawić na 1 godzinę, następnie zagotować, dodać rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną w 1/3 szklanki zimnej wody, zagotować ciągle mieszając, wystudzić ugotowany kisiel żurawinowy. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, potem dodać porcjami serek i przestudzoną żelatynę, delikatnie wymieszać białą masę. Na dolny krążek ułożyć porcję kisielu, potem porcję białej masy. Przykryć drugim krążkiem, lekko docisnąć. Czynność powtórzyć do pozostałych krążków. Ciasto schłodzić w lodówce. Udekorować wierzch kisielem, śmietaną dowolnie. Boki obsypać pokruszonym ciastem. Całość schłodzić w lodówce całą noc.

Porady

1.do ciasta można dodać przyprawy korzennej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować