ŚLEDZIE ZE ŚMIETANĄ I ŻURAWINĄ

4.48 (194 ocen)

  • 30 min

PYSZNE, IDEALNE NA WIGILIĘ.

  • 30 min

Składniki:

  • 1/2 kg matiasów,
    jabłko,
    czerwona cebula,
    5 dag suszonej żurawiny,
    380 g śmietany 18%,
    sok z 1/2 cytryny,
    szczypta cukru,
    sól,
    pieprz.
Wystaw ocenę:

4.48 (194 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzie ze śmietaną i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie moczę w zimnej wodzie przez całą noc.
    Cebulę kroję w piórka, solę i odstawiam na 15 minut.
    Jabłko obieram, ścieram na tarce.
    Żurawinę sparzam wrzątkiem, odcedzam.
    Śmietanę mieszam z sokiem z cytryny, dodaję żurawinę, cebulę i jabłko. Doprawiam cukrem, solą i pieprzem.
    Śledzie kroję na mniejsze kawałki, wkładam do śmietany, mieszam i odstawiam na godzinę do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować