Ciasto biszkoptowo-jogurtowe z brzoskwiniami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne i kolorowe ciasto. Lekkie i mocno owocowe. Troszkę pracochłonne, ale warto je przygotować. Bardzo szybko znika z talerza. Polecam na letni podwieczorek.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na biszkopt:
    4 jajka
    pół szklanki cukru
    pół szklanki mąki tortowej
    pół szklanki mąki ziemniaczanej
    2 małe łyżeczki proszku do pieczenia

    Na krem jogurtowy:
    40 dag jogurtu naturalnego typu greckiego
    cukier puder do smaku
    1 galaretka truskawkowa
    250 ml gorącej wody
    1 szklanka jagód kamczackich świeżych lub mrożonych

    Na piankę:
    1 śmietana typu ,,Śnieżka''
    200 ml zimnego mleka
    1 galaretka truskawkowa
    250 ml gorącej wody

    Dodatkowo:
    puszka brzoskwiń w syropie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto biszkoptowo-jogurtowe z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 25 -30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony i studzimy.
  • 2. Krem jogurtowy: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Jagody kamczackie, lekko rozcieramy i odcedzamy z namiaru soku. Jogurt naturalny miksujemy z jagodami u cukrem pudrem do smaku, wlewamy zastygającą galaretkę, dokładnie miksujemy i wykładamy na biszkopt. Biszkopt z kremem wstawiamy do lodówki do stężenia.
  • 3. Brzoskwinie: Brzoskwinie odsączamy dokładnie z syropu, kroimy na mniejsze kawałki i układamy na jogurtowym kremie.
  • 4. Pianka: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietanę ,,Śnieżkę'' ubijamy na puszystą masę z zimnym mlekiem, wlewamy zastygającą galaretkę i dokładnie miksujemy. Piankę wykładamy równomiernie na brzoskwinie i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia, na co najmniej kilka godzin.
  • 5. Podanie: Dobrze stężone ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Ciasto można pokroić na około 30 porcji. Zamiast ,,Śnieżki'' można ubić śmietankę kremówkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować