Ciasto biszkoptowo-jogurtowe z brzoskwiniami

  • wyświetlono: 281 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Pyszne i kolorowe ciasto. Lekkie i mocno owocowe. Troszkę pracochłonne, ale warto je przygotować. Bardzo szybko znika z talerza. Polecam na letni podwieczorek.

bgg (Kopiowanie)
  • 30 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

Na biszkopt:
4 jajka
pół szklanki cukru
pół szklanki mąki tortowej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
2 małe łyżeczki proszku do pieczenia

Na krem jogurtowy:
40 dag jogurtu naturalnego typu greckiego
cukier puder do smaku
1 galaretka truskawkowa
250 ml gorącej wody
1 szklanka jagód kamczackich świeżych lub mrożonych

Na piankę:
1 śmietana typu ,,Śnieżka''
200 ml zimnego mleka
1 galaretka truskawkowa
250 ml gorącej wody

Dodatkowo:
puszka brzoskwiń w syropie

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto biszkoptowo-jogurtowe z brzoskwiniami

  • 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 25 -30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony i studzimy.
  • 2. Krem jogurtowy: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Jagody kamczackie, lekko rozcieramy i odcedzamy z namiaru soku. Jogurt naturalny miksujemy z jagodami u cukrem pudrem do smaku, wlewamy zastygającą galaretkę, dokładnie miksujemy i wykładamy na biszkopt. Biszkopt z kremem wstawiamy do lodówki do stężenia.
  • 3. Brzoskwinie: Brzoskwinie odsączamy dokładnie z syropu, kroimy na mniejsze kawałki i układamy na jogurtowym kremie.
  • 4. Pianka: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietanę ,,Śnieżkę'' ubijamy na puszystą masę z zimnym mlekiem, wlewamy zastygającą galaretkę i dokładnie miksujemy. Piankę wykładamy równomiernie na brzoskwinie i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia, na co najmniej kilka godzin.
  • 5. Podanie: Dobrze stężone ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
Ciasto można pokroić na około 30 porcji.
Zamiast ,,Śnieżki'' można ubić śmietankę kremówkę.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

galaretkaCiastobiszkoptbita śmietanajogurt greckibrzoskwiniejogurt naturalnyJagodyowocepodwieczorekciasto z owocamilekkie ciastobiszkoptoweowocowe ciastojagody kamczackieciasto z jagodami kamczackimi

Komentarze

Podobne przepisy

CIASTO CZEKOLADOWE Z BRZOSKWINIAMI I JOGURTOWĄ PIANKĄ

Dodane przez: Babcia Tereska

CIASTO CZEKOLADOWE Z BRZOSKWINIAMI I JOGURTOWĄ...

Bardzo pyszne, czekoladowe ciasto...

Jogurtowa zebra z brzoskwiniami

Dodane przez: agarybak76

Jogurtowa zebra z brzoskwiniami

Dzięki jogurtom naturalnym ciasto...

ciasto jogurtowe z brzoskwiniami

Dodane przez: justi2401

Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami i polewą...

Bardzo często piekę to ciasto,...

ciasto chałwowoe z sezamem

Dodane przez: Bożena Z.

Ciasto biszkoptowo-sezamowe z masą chałwową

smaczne ciasto na biszkopcie...

CIASTO JOGURTOWE Z BRZOSKWINIAMI..

Dodane przez: Monika1988

Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami

Wymyśliłam ten przepis i tak wyszło...

Ciasto z brzoskwiniami

Dodane przez: Skotka

Ciasto z brzoskwiniami

Bardzo lubimy ciasta z owocami....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE