Ciasto biszkoptowe z cytrusami i białą masą

4 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Ciasto biszkoptowe, pulchne, dobrze nasączone sokiem z brzoskwiń i ananasów, nadziane mieszaną masą białą oraz cytrusowymi owocami, lekko kwaskowymi. Bardzo smaczne, dekoracyjne ciasto. Super dodatek do kawy w dni powszednie oraz świąteczne.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Forma – tortownica o śr. 22 cm
    Tłuszcz do formy
    Folia spożywcza
    Składniki ciasto:
    1 szklanka cukru(pojemność szklanki 220 ml)
    1 szklanka mąki tortowej przesianej
    1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    4 łyżki gorącej wody
    4 duże jajka
    Składniki masy białej:
    400 ml śmietanki 30%
    1 opakowanie serka mascarpone -250 g
    1 serek o smaku waniliowym – 150 g
    1 łyżka cukru pudru
    Owoce:
    4 dojrzałe kiwi
    1 puszka ananasów z zalewy
    1 duża puszka brzoskwiń z zalewy
    Do dekoracji dodatkowo posypka czekoladowa
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasto z kremem

Ciasto biszkoptowe z cytrusami i białą masą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie – blaszkę do ciasta natłuścić tylko dno, boki nie. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, pod koniec ubijania dodać gorącą wodę, ubijać jeszcze kilka minut. Składniki sypkie wymieszać, dodawać porcjami do ubitej masy, delikatnie mieszać. Wstawić formę z ciastem do lekko podgrzanego piekarnika, piec w temp. 180 stopni ½ godziny. Po upieczeniu i sprawdzeniu patyczkiem czy ciasto nie jest surowe, zostawić ciasto kilka minut w uchylonym piekarniku, następnie wystudzić, ciasto będzie samo odchodziło od boków. Wystudzone ciasto przekroić na 3 blaty. Nasączyć krążki sokiem z brzoskwiń i ananasa. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru, potem dodać serek waniliowy i mascarpone, dokładnie wymieszać do połączenia się składników. Kiwi obrać ze skórki, pokroić w cienkie plastry, owoce z zalewy osączyć, pokroić na małe kawałki. Formę do do ciasta wyłożyć folią spożywczą, ułożyć krążek ciasta, wyłożyć porcję białej masy, porcję brzoskwiń, owoce lekko wcisnąć w masę śmietanową. Ułożyć drugi krążek ciasta, białą masę, ułożyć mieszane owoce – ananasy, brzoskwinie, kiwi, wcisną owoce w masę, przykryć 3 blatem, ułożyć porcję białej masy, ananasy, wcisnąć w ciasto. Udekorować wierzch białą masą, owocami, posypką czekoladową. Schłodzić w lodówce całą noc.

Porady

1. ciasto można upiec w tortownicy o większej średnicy, będzie niższe i łatwiej będzie go kroić na porcje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana 30%

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować