Ciasto biszkoptowe z masą jabłkową i ptasim mleczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt jasny:
Białka ubijć na sztywną pianę, dodać żółtka oraz cukier. Następnie dodać olej, mąkę, ocet i proszek do pieczenia.
Masę przelać na blaszkę o wymiarach 24cmx 35cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piec około 20 minut w temperaturze 170 stopni.
Biszkopt ciemny:
Białka ubić na sztywno. Nadal ubijając dodać kolejno cukier, żółtka, olej, ocet, mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Ciasto przelać na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w temperaturze 170 stopni
Mus jabłkowy:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce .
Przełożyć do garnka, podlać wodą i dusić około 10 minut.
Do gorącego musu wsypać galaretki, wymieszać i odstawić do przestudzenia.
Gęsty mus wyłożyć na biszkopt.
Odstawic by mus zaczął tężeć.
Ptasie mleczko:
Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody. Odstawić do przestudzenia
Zimne mleko skondensowane zmiksować z tężejącą galaretką.
Masę wyłożyć na tęzejący mus , wyrównać i odstawić do stężenia.
Na koniec przykryć ciemnym biszkoptem, i wierzch oprószyć cukrem pudrem,
smacznego.
Komentarze