smaczne i lekkie ,posmakuje każdemu, na każdą okazje-polecam.
30 min
Dla 10 osób
Średni
Składniki:
6 dużych jajek
1 i 1/2 szklanki maki pszennej
2 łyżki maki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
szczypta proszku do pieczenia
Nasączenie:
175 ml przegotowanej wody
sok z 1/2 cytryny
20 ml alkoholu
Masa śmietanowo kokosowa:
1 biała czekolada
500 ml śmietany kremówki 30%
2 opakowania śnieżki Delecta
150 g wiórek kokosowych
1 opakowanie cukru waniliowego
oraz
wiórka kokosowe do oprószenia wierzchu ciasta
Ciasto biszkoptowe z lekką masą śmietanowo kokosową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Białka rozdzielamy od żółtek.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i chwilkę ubijamy.
Następnie dodajemy żółtka i miksujemy na najmniejszych obrotach.
Na koniec dodajemy obie mąki przesiane ze soba i ze szczyptą proszku do pieczenia i mieszamy łyżką.
Masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.
Wystudzony biszkopt kroimy na 2 blaty.
2. Schłodzoną białą czekoladę ścieramy na tarce.
Przygotowujemy żelatynę wg instrukcji na opakowaniu.
Schłodzoną kremówkę ubijamy z 4 łyżeczki cukru . Gdy zacznie gęstnieć to stopniowo wsypujemy po trochę startej czekolady, wiórków kokosowych i schłodzonej żelatyny i dalej chwilę całość miksujemy.
Składniki na nasączenie łączymy ze sobą.
2/3 kremu wykładamy na pierwszy , nasączony ponczem blat biszkoptu, przykrywamy drugim blatem.
Pozostałą częścią kremu smarujemy wierzch ciasta i oprószamy wiórkami kokosowymi.
Ciasto schładzamy w lodówce,
Smacznego :-)
Komentarze