Ciasto biszkoptowe na budyniach z galaretką i truskawkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dzisiaj przepis na pyszne i łatwe ciasto biszkoptowe na budyniach z galaretką i truskawkami. Ciasto jest lekkie, z dużą ilością truskawek, idealne do kawki, Polecam.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:

    6 jaj
    szczypta soli
    1 szklanka drobnego cukru (200 g)
    140 g budyniu waniliowego lub śmietankowego
    3 łyżki mąki pszennej (50 g)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia (6 g)

    Dodatkowo:

    500 g truskawek
    3 galaretki truskawkowe
    3 szklanki gorącej wody (każda po 250 ml)
    sok z połowy cytryny
    cukier wanilinowy
    pół szklanki ciepłej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty Galaretki

Ciasto biszkoptowe na budyniach z galaretką i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blachę o wymiarach 20 cm x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Nagrzać piekarnik do 160 stopni C (funkcja góra - dół).

    Truskawki umyć, usunąć szypułki i odsączyć na sitku. Mąkę, budynie, proszek do pieczenia przesiać przez sitko.

    Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Gdy piana będzie sztywna, stopniowo dodawać cukier i miksować około 10 minut. Następnie dodać żółtka i wymieszać delikatnie łyżką (u mnie drewniana). Pod koniec dodawać w trzech etapach mąkę przesianą z proszkiem i budyniem, za każdym razem dokładnie wymieszać łyżką.

    Gotowe ciasto przelać do blachy, wyrównać i piec w nagrzanym piekarniku 45 - 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i zostawić w blaszce do wystudzenia.
  • 2. Do pół szklanki ciepłej wody dodać sok z cytryny, cukier wanilinowy i dokładnie wymieszać. Galaretki wsypać do większej miski, zalać 3 szklankami wrzątku i wymieszać. Ostudzić, włożyć do lodówki do momentu, aż zacznie tężeć.

    Ostudzony biszkopt dokładnie naponczować. Na biszkopt wyłożyć truskawki i zalać je tężejącą się galaretką. Włożyć do lodówki na minimum 3 godziny (najlepiej na całą noc).

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Budyń Galaretka Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.48 (157 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto z truskawkami i galaretką

4.48 (157 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ciasto z truskawkami i galaretką

RedakcjaPP Pyszne i efektowne.

To może cię zainteresować