Ciasto babci Ani na biszkoptach z truskawkami i galaretką

4.49 (185 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepis na to ciasto pochodzi z zapisków mojej babci. Zeszyt przepadł, a ja po długich testach wskrzesiłam go. Moja mama dzielnie pomagała testować smak i udzielała cennych wskazówek. To przepis na ciasto z duszą :)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • na krem:

    6 żółtek
    600 ml mleka
    6 łyżek cukru
    2 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej
    300 g miękkiego masła
    3/4 szklanki cukru pudru

    ponadto:

    1 opakowanie okrągłych biszkoptów typu Petitki
    1 listek wafla
    1 kg truskawek
    2 opakowania galaretki truskawkowej
Wystaw ocenę:

4.49 (185 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty Galaretki

Ciasto babci ani na biszkoptach z truskawkami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj prostokątna foremkę 24x28 cm, dno ( u mnie wyjmowane) oraz boki wyłóż papierem pieczenia. Truskawki umyj, oderwij szypułki. Dno foremki wyłóż waflem, jeżeli zachodzi potrzeba dotnij go ostrym nożykiem.
    Teraz kolej na krem. Żółtka ubij z cukrem na puszystą masę, wmieszaj skrobię ziemniaczaną. Mleko zagotuj w rondlu, cienką strużką wlej do żółtek, dokładnie wymieszaj.Budyń dość szybko zgęstnieje, nie wymaga zagotowania. Gotowy budyń schłódź. Masło utrzyj na puch z cukrem pudrem, dodaj partiami budyń, dokładnie zmiksuj.
    Połowę kremu wyłóż na wafel, dodaj do krem połowę truskawek. Truskawki możesz pokroić, bądź ułożyć w całości. Lekko dociśnij dłonią aby wszystkie owoce zagłębiły się w pysznym kremie. Na wierzchu gęsto ułóż biszkopty i wyłóż resztę kremu. Wyrównaj wierzch i ułóż na nim resztę truskawek. Ciasto wstaw do lodówki.
    W tym czasie rozpuść obie galaretki w 600 ml wrzątku, dokładnie wymieszaj i wystudź. Gdy galaretka zacznie lekko tężeć wylej ją na truskawki. Ciasto wstaw do lodówki i schładzaj minimum 2 godziny. Po tym czasie możesz kroić go na porcje. Przy odrobinie szczęścia wystarczy Ci go na cały weekend, u nas się to nie udało ;)

Porady

Ciasto jest dość wysokie, jeśli masz obawę,że warstwy nie zmieszczą się, podnieś rant za pomocą papieru do pieczenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

4.48 (157 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto z truskawkami i galaretką

4.48 (157 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ciasto z truskawkami i galaretką

RedakcjaPP Pyszne i efektowne.

To może cię zainteresować