Dwukolorowe ciasto na budyniach

4.5 (169 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Cięższe i o zwartej konsystencji, ale wspaniale swieże i kruche. Połączone z polewą z mlecznej czekolady i płatkami migdałowymi świetnie pasuje do popołudniowej kawy.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto piekłam w formie keksówce ok 30x10cm

    Składniki (10 porcji)
    -1,5 szkl. mąki
    -3/4 szkl. cukru
    -cukier wanilinowy
    -4 budynie smietankowe
    -6 jajek
    -1 kostka margaryny
    -10 łyzek oleju
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -3 łyżki kakao
    -100 g mlecznej czekolady
    -100 ml śmietanki UHT
    -garść płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Zebra Ciasto

Dwukolorowe ciasto na budyniach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na pianę. Dodać cukier, cukier wanilinowy, proszek dopieczenia, mąkę, budynie, olej i żółtka. Miksować na małej mocy, pod koniec dodać rozpuszczoną margaryne i jeszcze chwilę miksować.
    Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao i zmiksować. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia wykładać na smiane porcje ciasta jasnego i ciemnego. Piec w 160 stopniach około 80-90 minut.
    Czekoladę połamać na małe kawałki, umieścić w rondelku. Dodać śmietankę. Na małym ogniu ogrzewać do rozpuszczenia często mieszając. Ostudzone ciasto polać powstałą polewą i posypać płatkami migdałowymi. Pozostawić do zastygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń śmietankowy Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować