Ciasto bez pieczenia z masą budyniową i śmietanową, które nie jest takie słodkie, na jakie wygląda.
45 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
300 g herbatników
300 ml mleka
Opakowanie budyniu śmietankowego
Cztery łyżki cukru
Ok. 200 g masła
400 ml śmietany 30%
250 g serka mascarpone
Trzy łyżki cukru pudru
60 g czekolady mlecznej
Ciasto bez pieczenia z masą budyniową i śmietanową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu, tylko w 300 ml mleka i z czterema łyżkami cukru. Masą musi być gęsta. Odstawić do wystygnięcia. Masło ubić mikserem na puszystą masę. Dodawać pojedynczo porcje ostudzonego budyniu. Każdą porcję dokładnie wymieszać z masłem przed dodaniem kolejnej. Całą masę na koniec jeszcze raz dokładnie wymieszać. Na dnie blachy wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć herbatniki. Następnie wyłożyć masę budyniową. Na masę budyniową ułożyć herbatniki. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem, ale nie na bardzo sztywną masę. Stopniowo dodawać po łyżce serka mascarpone. Rozsmarować przygotowaną masę na warstwę herbatników. Posypać startą na tarce czekoladą. Ciasto włożyć do lodówki na całą noc.
Komentarze