Ciasto bez pieczenia z masą budyniową i śmietanową

3.75 (16 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto bez pieczenia z masą budyniową i śmietanową, które nie jest takie słodkie, na jakie wygląda.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g herbatników
    300 ml mleka
    Opakowanie budyniu śmietankowego
    Cztery łyżki cukru
    Ok. 200 g masła
    400 ml śmietany 30%
    250 g serka mascarpone
    Trzy łyżki cukru pudru
    60 g czekolady mlecznej
Wystaw ocenę:

3.75 (16 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto bez pieczenia z masą budyniową i śmietanową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu, tylko w 300 ml mleka i z czterema łyżkami cukru. Masą musi być gęsta. Odstawić do wystygnięcia. Masło ubić mikserem na puszystą masę. Dodawać pojedynczo porcje ostudzonego budyniu. Każdą porcję dokładnie wymieszać z masłem przed dodaniem kolejnej. Całą masę na koniec jeszcze raz dokładnie wymieszać. Na dnie blachy wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć herbatniki. Następnie wyłożyć masę budyniową. Na masę budyniową ułożyć herbatniki. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem, ale nie na bardzo sztywną masę. Stopniowo dodawać po łyżce serka mascarpone. Rozsmarować przygotowaną masę na warstwę herbatników. Posypać startą na tarce czekoladą. Ciasto włożyć do lodówki na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować